Na een maand Cambodja ontdekken ben ik terug in België! Het was echt een fenomenale reis en ik vind het jammer dat we er niet langer tussenuit konden. Maar natuurlijk wil ik met jullie mijn ervaringen delen zodat jullie ook kunnen meegenieten van dit prachtige land. Dit eerste deel is een soort introductie op Cambodja waarbij ik jullie wegwijs maak over dit bijzondere land. De volgende delen zullen specifiek ingaan op de steden die we bezocht hebben. Geniet ervan!

Cambodja is een land in Zuidoost-Azië en kent maar 2 seizoenen: het regenseizoen en het droogseizoen. Deze keer waren we op bezoek in het droogseizoen en ondanks de hoge temperaturen vind ik het droogseizoen veel aangenamer dan het regenseizoen. In het regenseizoen hangt er veel vocht in de lucht en voel je je binnen de kortste keren plakkerig. Cambodjanen zijn uiteraard gewend aan de hoge temperaturen en vaak lopen ze dan ook bedekt rond. Ze willen niet donker worden en bovendien is te veel zon slecht voor de huid. Verder is het de norm vanuit hun cultuur om niet te veel blote huid te laten zien.

Wat direct opvalt in Cambodja is het verkeer, vooral in de hoofdstad Phnom Penh. Een drukte van jewelste is het daar. Verkeersregels? Die zijn er wel, maar de belangrijkste regel in het verkeer: zorg dat je niet botst. Links inhalen, rechts inhalen, het mag allemaal. Het vervoermiddel bij uitstek is trouwens de brommer. Overal rijden brommers (zelfs bij de minder grote en drukke steden). Vaak zie je ook meer dan 2 personen op een brommer zitten en een helm wordt ook niet standaard gedragen. In Phnom Penh is oversteken als voetganger een hachelijke situatie omdat er ook geen zebrapaden zijn.

Een van de verbeteringen die we zagen maar ook gemerkt hadden ten opzichte van de vorige keer, is de aanleg van wegen. We zagen echt kilometers aan wegenwerken, waarbij vooral de wegen werden verbreed tussen de steden. Interessant detail: er zijn geen snelwegen in Cambodja. Nu, het zijn vooral de wegen die vaak gebruikt worden die worden verbeterd, want we hebben nog vaak genoeg op een hobbelige (en stoffige) weg gereden. Vaker dan mij lief is, want mijn kont heeft vaak afgezien, hihi.

Ik ga niet ingaan op de geschiedenis van Cambodja, maar weet dat Cambodja heel zwaar heeft geleden tijdens het regime van de Rode Khmer. Cambodja is daardoor nog steeds een heel arm land. De bevolking is dan ook vooral bezig met de kost te winnen en te kunnen overleven. Er zijn trouwens 2 munteenheden in Cambodja: riel en Amerikaanse dollar. Ze worden door elkaar gebruikt, maar betalen bleef heel verwarrend.

Wat mij opviel was dat er overal wel afval ligt: op straat, in gras waar koeien staan te grazen,… In de grote steden wordt afval wel (eens) opgehaald, maar in de landelijke gebieden wordt afval door de mensen zelf verbrand. Bovendien merkte ik ook op dat er ontzettend veel plastiek wordt gebruikt. Er wordt vaak take-out koffie gehaald en die worden verpakt in plastieken zakjes. Gelukkig merkte ik ook een trend waarbij er meer en meer wordt gefocust op het milieu door bijvoorbeeld duurzame cafés, maar ook opruimacties op te richten. Het is ook zo dat het kraantjeswater niet drinkbaar is in Cambodja, dus we moesten we de hele tijd flesjes water kopen.

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar Khmer mensen zijn zo vriendelijk. Als ze zagen dat we iets zochten, probeerden ze ons altijd te helpen. Nu, natuurlijk was het altijd oppassen geblazen in Cambodja omdat er veel gauwdiefstallen zijn bij toeristen. In Cambodja kunnen ook ontzettend veel mensen Engels, dus dat is altijd heel handig. Ik raad wel aan om toch een paar woorden Khmer te kennen (vooral getallen bij het afrekenen), maar we hebben nooit problemen gehad bij het communiceren. Het was soms ook wel handig dat ik Khmer kan verstaan. 😉 Leuke reacties kreeg ik vaak van de mensen als ik iets in Khmer zei. Bovendien kijk ik op naar de beleefdheden in de Cambodjaanse cultuur (maar ook in het algemeen bij Aziatische culturen). Ze tonen altijd respect voor ouderen. Er zijn bepaalde woorden die gebruikt worden om andere mensen aan te spreken om zo respectvol te zijn. (Zo word ik bijvoorbeeld vaak aangesproken met “bong”. “Bong” wordt gebruikt om iemand die iets ouder is dan jezelf aan te spreken, maar ook in hotels/restaurants word ik zo aangesproken omdat ik dan de klant ben.)

Wij gebruikten trouwens vaak een tuktuk om ons te verplaatsen binnen de stad. Daarin merkte ik dat de traditionele tuktuk minder in het straatbeeld waren en dat er meer ‘”Indische” tuktuk (mijn nicht gebruikte deze benaming) gebruikt worden. Bovendien zijn er ook verschillende apps die gebruikt kunnen worden om een tuktuk te gebruiken tegen een minimum prijs. Een beetje zoals Uber, maar dan voor tuktuks. Ik moet wel bekennen dat tuktuk bestuurders heel opdringerig overkomen. Als je alleen al wandelt roepen ze de hele tijd of je een tuktuk nodig hebt.

Traditionele tuktuk.
Binnenkant van een “Indische” tuktuk.

Route

In het totaal hebben we 5 steden bezocht. Ik heb onze route aangeduid op bovenstaande kaart.

1: Aankomst in Phnom Penh.
2: Battambang.
3: Naar Siem Reap.
4: Terug naar Phnom Penh als tussenstop voor Kampot.
5: Kampot (kust).
6: Kep (kust).
7: Terug naar Phnom Penh.

Voordat we trouwens vertrokken naar België hadden we eigenlijk alleen ons hotel voor Phnom Penh hebben vastgelegd. In Cambodja zelf hebben we vaak last minute besloten wat onze volgende bestemming ging worden. Zo hadden we de vrijheid om te doen en te gaan waar we wilden. In de volgende blogposts ga ik dieper in op de verschillende steden en onze avonturen.

Mocht je vragen of suggesties hebben, aarzel dan zeker niet om mij te contacteren!

Liefs,

Rani


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.