Finale is het langverwachte slotdeel van de Caraval-serie. De vorige boeken, Caraval en Meester Legende, waren echt meesterlijke boeken waarin Garber een unieke en magische wereld heeft gecreëerd. Dus toen Finale eindelijk in het Nederlands uitkwam, was ik dan ook enthousiast. Met hooggespannen verwachtingen begon ik aan Finale, razend benieuwd hoe het verhaal verder zou gaan met de zusjes Scarlett en Tella.

Het verhaal speelt zich deze keer niet af tijdens Caraval. Maar iedereen heeft wel iets te winnen of te verliezen. Het is ondertussen 2 maanden geleden sinds Legende de troon heeft opgeëist en de Fortunae uit hun kaarten bevrijd zijn. Tella heeft sindsdien ontdekt dat de jongen op wie ze verliefd is geworden, niet echt bestaat. Ook Scarlett worstelt met haar gevoelens voor Julian, maar ontdekt ook een geheim met grote gevolgen. In de tussentijd is hun moeder nog steeds niet ontwaakt, maar loert het kwaad van de Fortunae om de hoek die alles in chaos willen brengen. Wie gaat er winnen?

Waar in Caraval het verhaal verteld werd door Scarlett en in Meester Legende Tella aan de beurt kwam, wordt deze keer deze keer het verhaal verteld door de standpunten van beide zussen. Het viel alleen sterk op dat Tella meer aan bod kwam. Wat jammer was, want het was soms echt een verfrissing om te lezen over Scarlett, vooral omdat zij naar mijn mening de meer vernieuwende en interessante verhaallijn bezat. We ontdekken eindelijk waarom ze gevoelens in kleuren kan zien! Beide zusjes hebben liefdesproblemen, maar waar het bij Scarlett nog gering was, was dat de grote verhaallijn bij Tella. Bij Tella ging het vooral over haar driehoeksverhouding met Jacks en Legende, en ook al bleef ik benieuwd naar wie het ging worden, het bleef maar aanslepen. Haar heen en weer geslinger tussen beide jongemannen nam het grootste gedeelte van het verhaal in beslag.

De vorige delen hadden ook donkere kantjes, maar dit deel was beduidend duisterder door de wrede Fortunae die ontwaakt waren. In het vorig deel hebben we al kennis kunnen maken met de Hartenprins Jacks. Toen had ik al genoten van zijn personage, maar in dit deel werd hij nog interessanter en is hij dan ook één van mijn favoriete personages geworden. Hij is heel intrigerend neergezet door Garber. Zijn interacties met Tella vormden dan ook de leukste passages voor mij.

Qua spanningsboog zat het verhaal niet helemaal goed voor mij. Garber lost al veel antwoorden en onthult al veel gedurende het verhaal. En dat is jammer, want ook al blijft het spannend, de echte hoogtepunten bleven uit en ik bleef maar op mijn honger zitten. Bij bepaalde gebeurtenissen was ik totaal niet onder de indruk en maakten ze ook geen gevoelens los bij mij. Ik verwachtte iedere keer dat er iets meer ging gebeuren, maar dat bleef maar uit. Ik hoopte dan ook dat het hoogtepunt ging komen bij het einde, maar daar bleef ik teleurgesteld in. Het ging allemaal zo overhaast en ik miste de impact die ik wel heb gevoeld bij de vorige delen. Het leek een beetje onafgewerkt en gehaast

Titel: Finale | Auteur: Stephanie Garber | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | Genre: fantasy, young adult | Pagina’s: 496 | Beoordeling: 3,25/5

De mooie en kleurrijke schrijfstijl evenals de magische setting konden niet verhinderen dat het boek toch niet helemaal tegen mijn verwachtingen kon opleven. Zeker in vergelijking met de vorige twee fantastische delen was dit eerder een teleurstelling. Waar de vorige delen mij wisten te raken en emoties lieten loskomen, was dit niet het geval. Helaas was Finale niet de epische finale die ik hoopte dat het ging worden.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.