Een tijdje geleden organiseerde Merel De Keyzer een wedstrijd op instagram waarbij ze twee boeken weggaf. En ik had gewonnen! Ik ontving Nocturne en haar boek Over wezenloze zielen. En zo geschiedde dat ik haar boek las… en helemaal omver werd geblazen!

Sieglinde woont in het dorpje Flüstern in het Zwarte Woud. Vlakbij het dorpje staat een groot landhuis waar vroeger de mysterieuze graaf van Nebelburg woonde. Er gaan allerlei wilde verhalen de ronde over die beruchte graaf. Maar dan verschijnt er opeens de nieuwe graaf en hij is op zoek naar een dienstmeid. Sieglinde wordt uitgekozen en zo begint haar avontuur in Nebelburg waar ze algauw kennis maakt met de wrede graaf Oswald Schwarzfrost en de andere vreemde inwoners van het landhuis…

Het eerste wat me opviel was de prachtige schrijfstijl die De Keyzer hanteert. Ze weet lange, beeldende en betoverende zinnen te construeren die perfect passen bij de donkere en mysterieuze sprookjesachtige sfeer. Ik kan mij wel inbeelden dat niet iedereen van de ietwat ‘hoogdravende’ stijl houdt, maar persoonlijk vind ik dat vrij aangenaam om te lezen. Het past perfect bij de tijdsgeest van het verhaal.

Het hoofdpersonage Sieglinde is een jonge vrouw die niet op haar mond is gevallen en haar opmerkingen zijn veelal met veel sarcasme doorspekt. Dat zorgt er wel eens voor dat ze achteraf spijt heeft van haar grote mond. Haar persoonlijkheid is heel realistisch beschreven, met haar sterke en minder sterke kanten, zodat je je als lezer gaat meevoelen met haar. De graaf daarentegen is een verschrikkelijk persoon. Doorheen het verhaal ontrafelt Sieglinde de mysteries rond de graaf. Er werden scènes in het boek beschreven waar de rillingen over mijn rug liepen, dus ik raad dit boek wel aan voor de ietwat oudere YA-lezers. Bij sommige scènes moest ik wel eventjes slikken.

Ik moet toegeven dat ik wel een beetje uitwerking rond het personage Gerfried miste en dan vooral zijn relatie met Linde. Hun liefdesverhaal maakte mij noch warm noch koud. Ook rond de opdrachten die Linde moest uitvoeren had ik liever wat meer spanning en een bepaalde moeilijkheidsgraad in gezien waarbij de lezer zich gaat afvragen of ze de opdrachten wel ging halen. En ja, af en toe stonden er wat foutjes in het boek, maar eerlijk, welk boek bevat geen fouten?

Titel: Over wezenloze zielen | Auteur: Merel De Keyzer | Uitgeverij: Willowtreez | Genre: young adult, fantasy | Pagina’s: 200 | Beoordeling: 4/5

Over wezenloze zielen is echt een boek waarvan ik enorm heb genoten. Vooral de schrijfstijl wist mij enorm te bekoren. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom dit boek niet populairder is? Het boek is niet voor iedereen weggelegd, maar als je van donkere sprookjes houdt, lees dan zeker dit boek! De mysteries rond de graaf houden je gegarandeerd in de ban. De ontknoping op het einde sloeg in als een bom en had ik met geen mogelijkheid weten te voorspellen.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.