Superheldenfilms vallen bij ons thuis altijd wel in de smaak, maar bij Joker had ik in eerste instantie wat twijfels. Mijn vriend was na de eerste teaser al helemaal verkocht, maar om een of andere reden konden de teasers en trailers me niet onmiddellijk overtuigen. Met lichte tegenzin vertrok ik dan ook naar de cinema, maar wow, was dat even misplaatst!

De opzet is “simpel”: hoe werd Arthur Fleck nu eigenlijk de Joker? We leren Arthur kennen als clown, als stand-up comedian, maar ook als een figuur aan de zijlijn van de maatschappij. Arthur woont bij zijn zorgbehoevende moeder Penny, zit aan de medicatie en lijdt zelf aan een aandoening waardoor hij begint te lachen in ongepaste situaties.

Wanneer Arthur in elkaar geslagen wordt door enkele kinderen op straat, krijgt hij een geweer van een collega toegedrukt zodat hij zich kan verweren. Dit moment is zeer belangrijk voor de verdere opzet van de film: Arthur verliest zijn job en wordt opnieuw lastiggevallen, maar is deze keer bewapend. Langzaamaan begint hij zich dan ook af te zetten tegen de samenleving die op hem neerkijkt en vecht hij terug – en dat mag je letterlijk nemen.

Mijn misplaatste tegenzin kwam vooral voort uit het feit dat ik geen grote voorstander ben van actiefilms. Al dat vechten en schieten en bloedvergiet, dat doet het niet echt voor mij; en laat het nu net dat zijn dat ik voornamelijk aan deze film linkte. Dat er een goed onderbouwd psychologisch verhaal achter schuil ging, kwam dan ook als een aangename verrassingen zorgde ervoor dat de actiescènes goed ingewerkt waren in tegenstelling tot die typische scènes waar iedereen opeens machinegeweren bovenhaalt. Daarnaast zorgden de subtielere veranderingen doorheen de film ervoor dat ik met kippenvel de filmzaal verliet. Vooral de verandering in Arthur’s lach blijft me bij: in het begin voelde ik me echt ongemakkelijk toen hij begon te lachen en zat ik wat awkward heen en weer te wiebelen, maar aan het einde van de film kon ik niet anders dan met ontzag toekijken.

Zeker ook het vermelden waard: de acteerprestaties van Joaquin Phoenix. Phoenix is, naar mijn mening, een erg goede acteur die zich met volledige overgave op een rol stort. Alleen al voor zijn dieet neem ik mijn hoedje af, maar de natuurlijke manier waarop hij zo’n beladen rol speelt, daar verdient hij zeker enkele prijzen voor.

Ik ga de film in de toekomst alvast zeker nog eens opnieuw bekijken!

Liefs,

Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.