Donderdag 31 oktober stond ik gepakt en gezakt met mijn koffertje klaar om te vertrekken naar de Boekenbeurs! Het jaarlijkse evenement waar tal van boekenliefhebbers naartoe gaan. Maar in mijn koffertje zaten geen boeken om gesigneerd te worden door de aanwezige auteurs. Neenee, ik had mijn slaapzakje en slaapmatje klaar om te overnachten tussen de boeken op de Sleepover van Clavis!

Aangezien Sigrid dit jaar niet aanwezig kon zijn, heb ik mijn vriend kunnen overtuigen om mij te vergezellen (al wou hij niet blijven slapen). Rond de middag kwamen we aan waarna we de beurs op ons gemak verkenden. Ik moet toegeven dat we overdag geen noemenswaardige activiteiten hebben gedaan, dus ik ga al meteen doorspoelen naar de YA Nocturne van Clavis. 😉

Om 19u volgde ik vol interesse het panelgesprek met Kaat De Kock, Laura Diane en Clavis-medewerkers Rik en Sasha en als interviewer Audrey van The Confession Of A Book Nerd. Kaat De Kock heeft al meerdere boeken op haar palmares staan, uitgegeven door Clavis. Laura Diane maakt binnenkort haar debuut met haar dystopisch boek Als de Nacht Eindigt.

V.l.n.r: Sasha, Rik, Laura Diane, Kaat De Kock en Audrey.

Onder andere omgaan met kritiek op boeken werd uitgebreid toegelicht in het panelgesprek. Uiteindelijk is een boek lezen altijd een subjectieve ervaring en smaken verschillen nu eenmaal. Ook het ontwerpen van covers verschilt naargelang de smaak van geografische gebieden. Zo verschillen bijvoorbeeld Amerikaanse omslagen weleens van Europese omslagen (wat natuurlijk veel YA-fans wel doorhebben). Bij de vraag naar het publiek toe of dikke boeken ons afschrikken, hebben wij (quasi) volmondig geantwoord: hoe dikker het boek, hoe beter. 😉

Vervolgens volgde ik de workshop ‘Wat Als’ van Laura Diane. We mochten in groepjes samenwerken om na te denken over ‘Wat als-vragen’ en de gevolgen daarvan voor het schrijven van een verhaal. Ons groepje kreeg de opdracht: Wat als mensen gereïncarneerd worden in dieren? Zo hebben we nagedacht over de consequenties op vlak van voedsel, familie, natuur enz. De opdracht mondde echter al gauw uit in gezellig geklets met de andere boekenliefhebbers. Tussendoor konden we ook genieten van mocktails gemaakt door Clavis!

Halloween mocktails 😈

Audrey had ook een scavenger hunt georganiseerd waarbij we op zoek moesten gaan naar griezelige afbeeldingen op de Boekenbeurs. We doorzochten de vier grote hallen aan een stevig tempo waarbij we helaas niet alle afbeeldingen hebben gevonden (er waren er 2 afgehaald), maar desalniettemin kregen we een prijs: een mok van Clavis!

Om 22u sloot de Boekenbeurs haar deuren en kon de sleepover eindelijk van start gaan! Slaapmatjes en opblaasbare matrassen werden tevoorschijn gehaald, slaapzakken werden uitgerold en pyjama’s werden aangetrokken. We zetten de avond in met het maken van een onmiskenbaar voorwerp voor elke boekenliefhebber: een bladwijzer. Artistieke talenten (of in mijn geval het gebrek daaraan) werden naar boven gehaald en vlijtig gingen we aan de slag met allerlei pennen, stickers en andere knutselartikelen. En Clavis zou Clavis niet zijn als ze geen lekkernijen hadden voorzien, namelijk cupcakes in het thema van Halloween!

Audrey had ook nog andere activiteiten voorzien. Zo speelden we een quiz, raadden we de eerste zin van een boek en hebben we woorden uitgebeeld in het thema van Halloween. De nacht was nog jong, dus babbelden we allemaal gezellig de nacht nog eventjes door. Uiteindelijk werd het toch tijd om eventjes onze slaapmatrassen op te zoeken en onze oogjes toe de doen. Helaas duurde onze nachtrust niet lang, want we moesten vroeg op. Alle slaapmatjes/matrassen en slaapzakjes werden terug opgeborgen. We mochten ook nog een boek kiezen van de Clavis stand (ik koos Meer gelukkig dan niet van Adam Silvera). Alvorens we afscheid moesten nemen, kregen we nog een lekker ontbijtje voorgeschoteld.

Toen was het moment aangebroken om terug huiswaarts te keren. Om de trein te halen moesten Samantha (van Samanta’s Boekenhoekje) en ik echter rennen voor ons leven. Zoals Samantha tussen het rennen door (terecht) opmerkte, moesten we misschien toch iets minder lezen en meer aan onze conditie werken ;). Gelukkig hebben we nipt de trein gehaald en zetten we koers naar huis!

De Clavis YA Nocturne en Sleepover was dus weer een schot een roos! De sfeer en gezelligheid zorgden voor een onvergetelijke avond. Het is super tof dat er zo’n uniek evenement wordt georganiseerd voor YA-lezers óp de Boekenbeurs. Daarmee dat ik heel graag Audrey en Laura van Clavis wil bedanken voor hun enthousiasme en harde werk om deze spetterende avond te organiseren! Hartelijk bedankt Clavis voor de uitnodiging!

Er was trouwens een filmploeg aanwezig die de hele avond en nacht hebben gefilmd. Het filmpje kun je hier bekijken. Hieronder zijn ook nog enkele foto’s die ik heb genomen.

Liefs,

Rani

P.s. Mocht je niet op een foto willen staan, laat me dan zeker iets weten zodat ik die kan weghalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.