Het Verhaal van de Dienstmaagd, oftewel in het Engels: The Handmaid’s Tale, is het gerenommeerde werk naar de hand van Margaret Atwood. Ondertussen is het boek ook verfilmd tot een serie, waar er tot nu toe 3 seizoenen van gemaakt zijn. Vorig jaar heb ik seizoen 1 en 2 al gezien op Canvas en voorlopig ben ik aan het wachten tot het derde seizoen op tv verschijnt. Ondanks het feit dat ik wist wat er ging gebeuren, heeft Het Verhaal van de Dienstmaagd mij weten omver te blazen.

Het boek dat ik had geleend van de bib is blijkbaar al de negentiende druk. Deze editie is uitgekomen na het eerste seizoen van de tv-serie (2017 en toch stonden er nog typfoutjes in evenals woorden die op de oude schrijfwijze waren geschreven (produktie, bij voorbeeld). Ik bedoel, ik snap zeker dat er af en toe foutjes in kunnen sluipen, maar dit vind ik toch een beetje betreurenswaardig. Maar dat terzijde, heeft dat natuurlijk geen afbreuk gedaan aan de inhoud van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in de totalitaire Republiek Gilead, wat vroeger de Verenigde Staten was. Vanfred is één van de dienstmaagden: vrouwen die als enig doel hebben zich voor te planten. Er heerst een probleem met vruchtbaarheid en alle vruchtbare vrouwen zijn toegewezen aan een huishouden met een Bevelhebber aan het hoofd. Wekelijks moet de Dienstmaagd een ritueel ondergaan met de Bevelhebber en zijn Echtgenote waarbij ze paren.

Door flashbacks zie je als lezer hoe zorgeloos Vanfreds vorige leven was tot het regime aan de macht kwam. Ze reflecteert vaak terug op haar vorige leven. De schrijfstijl van Atwood is vrij simpel en sober, maar toch met de nodige levendige beschrijvingen door de ogen van Vanfred van alledaagse dingen.

Vrouwen hun basisrechten zijn ontnomen. Ze mogen geen ijdelheid tonen, ze lopen in bedekkende kleren, mogen hun eigen naam niet behouden (Vanfred haar naam is afgeleid van de Bevelhebber wiens naam Fred is). Helaas is het tot op heden zo dat er nog geen volledige gelijkheid van vrouwen is. Zo heb ik vorige week tijdens een les gezien dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen (nu, in de actualiteit is dat ook al vaak aan bod gekomen).

Titel: Het verhaal van de Dienstmaagd| Auteur: Margaret Atwoord | Uitgeverij: Prometheus | Genre: dystopisch | Pagina’s: 329| Beoordeling: 4,5/5|

Het Verhaal van de Dienstmaagd is geen verhaal dat je voor je plezier leest. Het is inhoudelijk heel zwaar. Het verhaal kruipt onder je vel en geeft je een onbehagelijk gevoel dat je niet snel kan losschudden. Hetgeen wat bij mij vooral blijft nazinderen is wetende dat alle elementen die Atwood in haar boek heeft gestoken wel ergens te vinden zijn in het verleden maar ook in het heden. Dat is gewoonweg beangstigend.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.