In juli kwam de boekenbox van De verminkte koning aan. Helaas heeft het nog een tijdje geduurd vooraleer ik het boek oppakte. Ik heb het nu eindelijk uitgelezen én ik kan nu eindelijk alle voorwerpen van de boekenbox plaatsen (die overigens erg goed bij het boek passen). Maar dé belangrijkste vraag natuurlijk: wat vond ik van De verminkte koning?

De verminkte koning is het zesde deel uit de Grishaverse reeks. Het speelt zich drie jaar na de burgeroorlog af waar de Duisterling verslagen werd. Nikolai Lantsov zit ondertussen al drie jaar op de troon van Ravka. Ravka is echter een woelig en onstabiel land dankzij de vele troonpredenten en de dreiging van naburige buurlanden die loeren om toe te slaan. Het is aan Nikolai om Ravka te beschermen. Maar ondertussen worstelt hij met zijn eigen duisternis, een overblijfsel van de strijd met de Duisterling…

Het verhaal wordt verteld door de vertelperspectieven van Zoya, Nikolai en Nina. We leren daardoor eindelijk de ijzige maar machtige stormblazer Zoya beter kennen. We zien ook hoe het Nina vergaat na haar avonturen in Ketterdam. Door de wisselende perspectieven werden dynamiek en spanning goed behouden. Alleen kwam het verhaal wat traag op gang… Pas na ruim 200 pagina’s vol politieke spelletjes en plannetjes smeden kwam er wat meer spanning in.

Het verhaal heeft zich opgesplitst in 2 verhaallijnen. Aan de ene kant heb je Nikolai die worstelt met zijn eigen duisternis waardoor Ravka in gevaar is. Aan de andere kant is er Nina Zenik die in opdracht van Nikolai in Fjerda is om Grisha uit handen van de Fjerden te houden en naar Ravka te sturen. Fjerda is een land waar Grisha als heksen worden beschouwd. Daar stuit ze echter op dingen die ze zich nooit kon voorstellen.

Net zoals in haar andere boeken had Bardugo weer enkele verrassingen in haar mouw zitten. Interessante wendingen en nagelbijtende scènes waren er in overvloed naar het einde toe. En zoals het Bardugo betaamt (Nu ja, veel YA-schrijvers), hing er ook weer romantiek in de lucht. Ik ga natuurlijk niet spoilen, maar het is de moeite waard! Bovendien werden er nieuwe personages geïntroduceerd die heel vernieuwend waren.

Titel: De verminkte koning (Grisha-verse #6) | Auteur: Leigh Bardugo | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: young adult, fantasy | Pagina’s: 536 | Beoordeling: 4/5

Met De verminkte koning heeft Bardugo weer een fantastisch boek neergezet. Een boek waarin intriges en spanning voorop staan (weliswaar na een trage start), maar ook de uitwerking en ontwikkeling van personages komen mooi aan bod. Bardugo weet op een meesterlijke wijze een verscheidenheid aan personages neer te zetten die allemaal op hun eigen manier aandoenlijk zijn. De gevatte opmerkingen van onder andere Nikolai zorgen dan weer voor de nodig humor. Kortom, De verminkte koning is een boek dat alle Grishaverse fans zeker moet lezen. Niemand kan Nikolai gewoonweg weerstaan met zijn charmes! 😉

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.