Ik ben aan het proberen om mijn horizon te verbreden en boeken te lezen die ik normaal niet zou lezen. Zo ook met Beautiful Boy. Normaal gezien zou ik alleen maar de verfilming bekijken (Thimothée Chalamet!!!), maar bij de boekenmarkt van Lannoo een paar maanden geleden kon je Beautiful Boy gratis verkrijgen. Dus ja, tijd om mij eens te wagen aan een biografie. 

Beautiful Boy is een biografie naar de hand van de Amerikaan David Sheff. Zijn zoon Nick heeft een drugsverslaving. We zien hoe David zijn zoon probeert te helpen, maar dat dat allesbehalve makkelijk is. Nick verliest telkens de controle en dat heeft een hevige impact op het gezin.

We zien hoe Nick opgroeit in een gewone familie. Zijn ouders scheidden echter terwijl hij nog een kleuter is. Zowel zijn moeder als vader hertrouwen, maar Nick spendeert de meeste tijd bij zijn vader en zijn stiefmoeder en zijn nieuw broertje en zusje op wie hij dol is. Het gezin is gelukkig en heeft niets tekort. Maar David komt er al gauw achter dat Nick op jonge leeftijd al experimenteert met wiet. Zijn drugsgebruik ontspoort echter helemaal wanneer hij meth begint te gebruiken. Hij laat zich verschillende keren opnemen, maar geeft het ook vaak genoeg op en beland terug bij de drugs.

Doorheen het verhaal volgen we de radeloze vader. David vraagt zich vaak genoeg af waarom zijn zoon ooit met drugs is begonnen. Ligt het aan de scheiding? Aan het feit dat hij heeft verteld dat hij ook vroeger drugs gebruikte? Maar de grote vraag die hij zichzelf stelt: heeft hij gefaald als vader?

Titel: Beautiful Boy | Auteur: David Sheff | Uitgeverij: Lannoo | Genre: biografie | Pagina’s: 384

Omwille van het feit dat David zelf veel onderzoek heeft gedaan naar drugs, vult hij zelf ook pagina’s lange informatie over de samenstelling van meth, de werking ervan wat het doet in het brein. Deze vond ik persoonlijk niet al te interessant om te lezen. Hij gaat te rade bij verschillende psychologen, onderzoekers, hulpverleners,… De meningen van verschillende therapeuten en onderzoekers vond ik vrij saai, vooral omdat deze vooral bestonden uit opsommingen van tegengestelde meningen van experten. Ook het politieke gebeuren over hoe politici in het verleden hebben geprobeerd om drugs aan te pakken vond ik nodeloos oninteressant.

Drugs zijn voor mij een ver-van-mijn bedshow. Maar door dit boek heb ik wel het gevoel dat ik mij meer kan inleven. Voorheen stond ik nooit echt stil bij de impact van drugs, maar door dit verhaal heb ik het meer kunnen begrijpen. Zo heb ik opgestoken dat afkickklinieken verschillende methodes hanteren (althans toch in Amerika).

Ik vind het moeilijk om dit boek een score te geven. Verhaalsgewijs is dat sowieso moeilijk aangezien het waargebeurd is. De schrijfstijl lag me misschien wat minder door soms de ellenlange pagina’s informatie over drugs en daarom heb ik het op Goodreads 3 sterren gegeven. Desondanks kon ik het boek maar niet neerleggen, de radeloosheid van een vader laat niemand koud.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.