Het derde seizoen van 13 Reasons Why was vanaf 23 augustus helemaal beschikbaar op Netflix. Al vanaf 9u die dag ben ik begonnen met bingewatchen. De trailers die waren gelost, hadden al bekend gemaakt dat dit seizoen in het teken ging staan van de moord op Bryce Walker. De whodunnit insteek had ik niet zien aankomen, maar ik was alleszins benieuwd geworden. 

In het vorige seizoen stond de rechtszaak tegen Bryce Walker en de school centraal in navolging van de zelfdoding van Hannah Baker. Bryce werd niet schuldig bevonden van verkrachting en iedereen haatte hem. Wat mij vooral van seizoen 2 is bijgebleven was de verschrikkelijke daad van Monty op Tyler. Tyler is daardoor helemaal ontspoord en wou een school shooting plegen op het schoolbal. Gelukkig kon Clay hem tegenhouden en daar stopte het seizoen. 

Dit seizoen begint met de introductie van een nieuw personage: Ani. Zij is tevens de verteller van het verhaal. Ani is het nieuwe meisje op school en wordt bevriend met Clay en de rest van de bende. Maar haar moeder is de verpleegster voor de opa van Bryce en ze woont ook bij de familie Brycer. Zij hoort de verhalen van haar nieuwe vrienden, maar ze leert ook een nieuwe Bryce kennen die zijn best doet om te veranderen. Je hoort het al, ze zit tussen twee vuren.

Er zijn 3 verteltechnieken gehanteerd om het verhaal weer te geven. Net zoals de vorige seizoenen wordt het verhaal weer verteld door middel van kleurrijke flashbacks in de tijd waarin Bryce nog leefde. In het het heden zien we vooral Clay die op zoek gaat naar de moordenaar van Bryce. En in zijn ogen kan het echt iedereen zijn geweest. We zien weer leugens ontrafelen, die men zo angstvallig heeft proberen geheim te houden. Het heden waarin op zoek wordt gegaan naar de moordenaar zien we in donkere en duistere tinten. Daar bovenop is er ook nog Ani die het verhaal vertelt waarin de beelden in zwart-wit worden weergegeven.

13 Reasons Why schuwt gevoelige thema’s niet (drugs, verkrachting, racisme,…). Ik vind dat zeer bewonderingswaardig, want het is door zulke gebeurtenissen aan te kaarten dat er over gesproken kan worden. Maar aan de andere kant heb ik het gevoel dat de serie meer een waarschuwingseffect wil bereiken dan een geloofwaardig en goed uitgewerkt verhaal wil afleveren.

Nu, aangezien er weer heel wat verhaallijnen aan bod kwamen en ik die onmogelijk allemaal kan toelichten (spoilers enzo) wil ik er toch een paar bespreken (natuurlijk zonder spoilers). Zo was ik vooral benieuwd geworden naar de verhaallijn van Tyler. Ik moet bekennen dat ik Tyler in seizoen 1 altijd een beetje creepy had gevonden. Hij was een beetje de outcast. Maar na vorig seizoen, kon je niet anders dan meeleven met hem. Zijn verhaallijn was voor mij het mooiste om te zien en gaf ook echt hoop. Meer kan er ik niet over zeggen.

Voorts viel het feminisme mij ook op. In tijden van metoo en de verkrachting van Hannah Baker en Jess, stond het buiten kijf dat er dieper op in zou worden gegaan. Maar we zien ook dat feminisme té fanatiek kan worden en soms zelfs te ver gaat. 

De personages zijn allemaal gegroeid. Waar ik de meesten in seizoen 1 onuitstaanbaar vond, kon ik dit seizoen niet anders dan met ze meevoelen. Helaas vond ik Ani en Clay vervelend. Clay heeft altijd een stuurse uitdrukking op zijn gezicht en lijkt de hele tijd emotieloos. Hij maakt ook soms vreselijke keuzes die ik echt niet verstond. En de toevoeging van Ani… Ik vermoed dat ze gewoon een neutraal personage nodig hadden om de verhaallijn van Bryce te kunnen laten zien. Maar voor mij was de toevoeging van Ani daarvoor echt niet nodig. 

13 Reasons Why geeft een duidelijke boodschap van hoop. De steun die de vrienden elkaar gaven in moeilijke tijden was echt hartwarmend om te zien. Ik was vooral fan van de bromance tussen Clay en Justin (alleen dan vond ik Clay niet vervelend). Helaas was het einde enorm teleurstellend. We leren de identiteit van de moordenaar en ook al was ik niet heel verrast, toch ging de aanleiding naar de moord erover. Bovendien was ik enorm teleurgesteld met de keus die de vrienden daarna maakten om de identiteit van de moordenaar te beschermen.

Ach, ik ga toch vooral de positieve boodschap van 13 Reasons Why onthouden: na slechte tijden wordt het beter. Omring je met goede vrienden en het komt goed.

Hebben jullie 13 Reasons Why al gezien? Wat vonden jullie ervan? 

Liefs,

Rani

1 reactie op Netflix | 13 Reasons Why (seizoen 3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.