Het eerste wat me opviel aan Zonderling was de prachtige cover! Ik moet bekennen dat dat ook de reden was dat ik dit boek heb gekocht. In de tweede plaats was ik natuurlijk ook geïntrigeerd door het verhaal waarin het draait om een bibliothecaris. Een boek over iemand die met boeken werkt, klonk in mijn oren als een onweerstaanbaar verhaal!

Lazlo Zonderling is een weesjongen uit het rijk Zosma. Hij ontdekt op jonge leeftijd een voorliefde voor verhalen en boeken. In de abdij waar hij opgroeit hoort hij een verhaal hoort over de mysterieuze stad Ween. Sindsdien raakt hij helemaal geobsedeerd door deze mythische stad die tweehonderd jaar geleden werd gescheiden van de rest van de wereld. Uiteindelijk wordt hij bibliothecaris in de Grote Bibliotheek van Zosma waar hij onderzoek doet naar Ween. Op een dag komen krijgers uit Ween toe, die hulp nodig hebben voor een raadselachtig probleem in hun stad.

In het begin van het boek werd er nogal met vreemde termen gestrooid waar ik enorm aan moest wennen. Maar na een tijdje merkte ik dat ik helemaal in het verhaal zat en de vreemde termen vormden geen obstakel meer om van het verhaal te genieten. Mede door de beeldende en vloeiende schrijfstijl werd ik moeiteloos in de wereld van Lazlo meegesleurd. De schrijfstijl van Laini is echt prachtig met de meest gedetailleerde beschrijvingen en betoverende verwoordingen.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven met als hoofdpersonages Lazlo en Sarai. Lazlo is een goedaardige 20-jarige jongeman. Hij is echt in en in goed maar ook een tikkeltje naïef. Zijn personage is heel goed uitgewerkt om die goedheid in de verf te zetten zonder dat het als overdreven overkwam. Ik kon maar niet genoeg krijgen van Lazlo. Ook Sarai is een personage waar ik graag over las. Haar ingewikkelde verleden maakte haar personage des te interessanter.

De grote troef van Zonderling zit in de uitwerking van de personages. Allemaal hebben ze hun karakteristieken die mooi naar voren werden gebracht. Er is echt een grote bonte verzameling aan personages die het verhaal tot een geheel maakten. Af en toe veranderde het perspectief ook eens naar andere personages. Tal van personages vormen een tegengewicht voor de vriendelijkheid van Lazlo.

Eén bepaalde wending van het verhaal had ik algauw door, want doorheen het verhaal waren er al tal van hints gegeven. Toch zorgde het plot voor tal van verrassingen die je nooit hebt kunnen voorspellen. Mijn emoties zijn doorheen het verhaal verschillende keren hoog opgelaaid. Het einde was dan ook echt spectaculair en laat je hunkerend naar meer achter!

Titel: Zonderling (#1) | Auteur: Laini Taylor | Uitgeverij: Best of YA | Genre: young adult, fantasy | Pagina’s: 464 | Beoordeling: 5/5

Zonderling is een uniek verhaal. De unieke setting en gedetailleerde schrijfstijl zorgden dat je je in de magische wereld begeeft die je niet gauw loslaat. Het originele plot en de goed uitgewerkte personages zijn voor mij de grootste troeven van Zonderling. Ik kan alleszins niet wachten op het tweede deel Muze dat in oktober verschijnt!

Wat betreft de cover van Zonderling had ik helaas een misdruk. Na het lezen van Zonderling had ik gemerkt dat het goud van de kaft was verdwenen. Ik was er het hart van in. Ik heb toen een mailtje gestuurd naar de uitgeverij en zij vertelden mij dat ik het boek kon inruilen in de boekenwinkel. En dat is ook zonder problemen gelukt, dus hoera!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.