Vorige zomer had ik voor de eerste keer kennis gemaakt met een boek van Kaat De Kock. Ik las toen Dromenvanger, een romantisch verhaal over een roadtrip in de VS. Met haar nieuwste boek, Wie denk je wel dat je bent? is Kaat de Kock een heel andere richting uitgegaan. Het is namelijk een thriller geworden! Benieuwd wat ik ervan vond?

Wie denk je wel dat je bent? is een vrij dun boek en telt 139 pagina’s. Tijdens het lezen heb ik vastgesteld dat het boek meer gericht is op een jongere YA-doelgroep doordat het geen uitgebreide verhaallijn heeft en de schrijfstijl vrij eenvoudig is. Bij het schrijven van deze recensie heb ik daar dan ook rekening mee gehouden. 

De achttienjarige Eva heeft een doodnormaal leventje: ze werkt voltijds in de supermarkt, ze woont bij haar ouders en ze doet toneel. Op een dag laat ze haar hond uit en botst ze tegen een vreemde man. Ze krijgt meteen een verontrustend gevoel en loopt snel naar huis. Ze komt hem een paar dagen later echter terug tegen en hij beweert dat ze zijn dochter is… 

Doorheen het verhaal leer je als lezer Eva beter kennen. Ze is direct na het middelbaar beginnen met werken in de supermarkt, ze heeft ruzie met haar beste vriendin en ze wordt verliefd. Deze verhaallijnen worden kort uitgewerkt in het boek en geven een realistisch beeld van Eva door haar onzekerheden en problemen die iedere tiener wel eens ervaart. 

Aangaande het thriller aspect, is de opbouw ernaar toe zeker geslaagd. Als lezer krijg je al gauw de rillingen van de man die beweert de vader te zijn van Eva. Het laatste gedeelte is spannend en goed uitgewerkt. Doorheen het boek zijn er al enkele aanwijzingen gegeven, dus er zijn geen al te grote verrassende wendingen. Als lezer houd je je natuurlijke bezig met de grote vraag of Eva nu echt daadwerkelijk zijn dochter is. Wegens spoilers kan ik helaas niet veel verklappen over het einde.

Titel: Wie denk je wel dat je bent? | Auteur: Kaat de Kock | Uitgeverij: Clavis| Genre: young adult, thriller | Pagina’s: 139

Ik heb enkel een puntje van kritiek. In het begin van het verhaal wordt terloops vermeld dat er ooit een poging tot ontvoering werd getracht bij Eva. Het ontglipt Eva terwijl ze haar moeder vertelt over de creepy man. Ze heeft het nooit over die poging tot ontvoering gehad omdat dat traumatisch was. Persoonlijk vond ik heel die conversatie tussen Eva en de moeder heel raar aanvoelen en werd er te nonchalant over die poging tot ontvoering gedaan. In mijn ogen leek het alsof het werd geportretteerd als iets onbelangrijk ( wat zeker niet de bedoeling was van de schrijfster) maar ik bleef een beetje met een onbehagelijk gevoel achter toen ik het las.

Kortom, Wie denk je wel dat je bent? is een korte thriller die je een adrenaline stoot bezorgt. Je leest het in een ruk uit. Het boek is waarschijnlijk niet echt weggelegd voor oudere YA-liefhebbers, maar voor jongere lezers is het zeker een aanrader. Het is alleen spijtig dat het verhaal te kort is! 

Liefs, 

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.