Vorige winter had ik het betoverende Zilvergaren gelezen waar ik echt weg van was. De sprookjesachtige setting en magische sfeer zorgden er voor dat ik helemaal weg was van het verhaal. Als kerstcadeau heb ik van mijn vriendje Ontworteld gekregen en heb deze eindelijk gelezen. Kan Ontworteld tippen aan Zilvergaren?

Agnieszka is een simpel boerenmeisje en ze woont met de rest haar volk aan de rand van het Woud. Het Woud is een gevaarlijke plek waar niemand levend uit terugkeert als het je te pakken krijgt. Het volk wordt beschermd door de Draak. De Draak is niet zoals je zou vermoeden een echte vuurspuwende draak, maar een machtige tovenaar. Eens om de 10 jaar kiest hij een uitzonderlijk 17-jarig meisje uit die hem moet vergezellen naar zijn toren. Niemand weet wat het lot van die vrouwen inhoudt van die vrouwen in zijn toren…

Het keuzemoment is aangebroken en Agnieszka vreest dat haar beste vriendin Kasia zal meegenomen worden door de Draak. Zij is namelijk mooi, dapper en bezit andere kwaliteitsvolle eigenschappen die Agnieszka niet bezit. Tot ieders verrassing is het echter Agnieszka die wordt gekozen door de tovenaar en de komende 10 jaar gaat verblijven in zijn toren.

Naomi Novik heeft het talent om een uitgebreide wereld te scheppen zonder eigenlijk veel aan world-building te doen. Dit in tegenstelling tot andere fantasy-verhalen. Ze slaagt erin om je moeiteloos in haar verhaal mee te sleuren door haar prachtig taalgebruik. Waar er in Zilvergaren sprake is van wisselende perspectieven wordt dit verhaal verteld vanuit de ik-persoon door Agnieszka. Agnieszka is een beetje een typische heroïne in fantasyverhalen: ze is niet mooi, werd nooit als speciaal aangemerkt en is vooral heel klunzig. Doorheen het verhaal wordt ze alsmaar pittiger. Maar ze wordt op dusdanige manier geportretteerd dat ze je als lezer echt kan bekoren, zonder dat je ooit medelijden met haar gaat voelen.

De Draak daarentegen… Hij is een heel koude tovenaar en hij doet heel kil tegen Agnieszka. Doorheen het boek leren we hem wel (een beetje) beter kennen, maar hij opent nooit echt op en blijft altijd kil. Uiteindelijk is dat gewoon zijn persoonlijkheid. Ik had echter gehoopt dat hij doorheen het verhaal misschien ging opwarmen (zoals meestal het geval is andere verhalen), maar hij blijft gewoon… de Draak.

In het eerste gedeelte van het verhaal leren we wat er nu daadwerkelijk gebeurt in die mysterieuze toren van de Draak. Agnieszka leert namelijk dat ze een heks is en wordt onderwezen door de Draak. Het gaat echter niet van een leien dakje en ze worstelt veelal met de spreuken en met het ongeduld van de Draak. Maar de tijd dringt want het Woud wordt alsmaar gevaarlijker. Het Woud neemt toe aan territorium en ontvoert mensen uit naburige dorpen.

Ik vind dat in dit boek echt ingenieuze dingen bedacht zijn en het plot is heel verrassend! Er gebeurt veel in het boek en de gebeurtenissen volgen elkaar in een hoog tempo op. Dit boek is dan ook een standalone, zonder losse eindjes. Aan de ene kant jammer, ik had graag nog meer gelezen over Agnieszka en vooral over de Draak, maar aan de andere kant ook leuk om eens een boek te lezen zonder de rest van de delen te hoeven aanschaffen en jarenlang te wachten op een vervolg. 

Titel: Ontworteld | Auteur: Naomi Novik | Uitgeverij: Luiting-Sijthoff | Genre: fantasy | Pagina’s: 510 | Beoordeling: 5/5

Ik heb veel reacties gelezen dat niet iedereen weg is van Naomi Novik haar boeken, maar mij kunnen ze alleszins bekoren! Dit coming of age verhaal is echt een verfrissend boek tussen andere fantasy boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Het razendsnel tempo en de misschien ietwat vage verhaallijn zorgen er inderdaad wel voor dat het boek niet voor iedereen is weggelegd. Maar dat vind ik er juist leuk aan. Ontworteld vond ik alleszins ook leuker dan Zilvergaren, vooral omdat er hier niet de hele tijd die wisselende perspectieven inzaten.

Enig minpuntje betreft de omslag. Ik vind het super jammer dat ik een latere editie heb die ik helaas niet zo mooi vind. Deze editie past ook totaal niet bij Zilvergaren (zie foto’s en recensie hier) en dat breekt toch mijn boekenhartje. Ik heb nu eenmaal graag dat boeken van dezelfde schrijvers een coherent beeld vormen op mijn boekenkast.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.