Twice

Zoals sommigen misschien weten ben ik een grote fan(girl) van K-pop. K-pop, ook wel bekend als Koreaanse pop is heel populair in Azië. Het bekendste voorbeeld van Kpop is toch wel Gangnam Style van Psy, maar K-pop omvat veel meer dan PSY, want PSY is echt niet representatief voor de rest van de K-pop industrie. Ook al wordt er naar verwezen als pop, het is echt ruimer dan dat en omvat verschillende genres van muziek. Ik ben ondertussen toch al zo’n 6 à 7 jaren into K-pop, dus ik denk dat ik toch wel kan zeggen dat ik er een beetje vanaf weet. Ik zou eerlijk gezegd echt super veel kunnen schrijven over K-pop, maar ik ga het vandaag toch maar houden bij een kleine introductie over de wereld van K-pop. 

Ik zal eerst een beetje achtergrondinformatie geven. In Korea zijn er 3 grote entertainments bedrijven, ook wel bekend als The big 3. Als een K-pop groep uit een van deze agencies komt, verwerven ze vrijwel zeker een grotere bekendheid. Groepen van minder bekende bedrijven hebben het dus moeilijker om bekend te worden.

Wat opvalt bij Kpop is dat ze vaak met veel mensen in één groep zitten: soms wel tot 11 personen! Nu, de beste manier om Kpop te leren kennen, is natuurlijk door ze te luisteren en videoclips te zien! Ik ga jullie natuurlijk niet meteen bombarderen met veel K-pop, daarom heb ik een kleine selectie gemaakt.

TWICE – What is love

Beginnen ga ik met een groep die ik super leuk vind. Ik houd van schattige dingen en catchy songs, en Twice is op het moment toch een van mijn favoriete girlgroeps. Twice bestaat uit 9 leden, afkomstig uit een van The Big 3. Ze staan bekend om hun schattige vibe en vrolijke liedjes.

 

BLACKPINK – As if it’s your last

Een groep die een totaal ander vibe heeft als Twice, is Blackpink. Als je deze videoclip bekijkt, valt meteen op dat deze groep een stoerdere uitstraling heeft en een meer edgy fashion style heeft. Ook Blackpink komt uit een van de 3 grote companies en is immens populair!

BTS – Fake love

Een andere groep die mega succesvol op het moment is BTS. Het opmerkelijke aan deze band is dat ze van een totaal onbekend bedrijf kwamen en ondertussen razend populair zijn geworden. Ze zijn zelfs zo groot dat ze bij Ellen DeGeneres zijn geweest! En ik heb ook juist vernomen dat ze opnieuw bij The Ellen Show verschijnen naar aanleiding van hun nieuwste single (Fake Love).

Bij Kpop is alles heel belangrijk: het uiterlijk, de muziek, de fashion. Wat jullie misschien ook is opgevallen, is het feit dat er geen gemixte gender groepen zijn. Er zijn er wel een paar, maar dat is niet echt common in de K-pop industrie. K-pop is echt big business in Zuid-Korea, maar is niet alleen beperkt tot Zuid-Korea. K-pop is ook heel populair in de rest van Zuid-Oost Azië. Ik was afgelopen vakantie in Thailand en Cambodja, en ook daar kent men K-Pop. Ook interessant om te weten is dat veel K-pop bands ook liedjes in het Japans maken om die in Japan uit te brengen. Tevens zijn niet alle personen uit bands van Koreaanse afkomst. Veel groepen zijn vaak internationaal samengesteld, zo zijn er in Twice bijvoorbeeld al 3 Japanse meisjes! En in Black Pink zit er dan weer een Thaise…

K-Pop is dus echt booming business, en het ziet er allemaal leuk uit: mooie outfits dragen, veel fans hebben, immens populair zijn, maar helaas heeft Kpop ook een keerzijde. Voordat men een idol wordt, moet men vaak jaren hard trainen, sommige idols hebben zelfs bijna 10 jaar getraind voordat ze mogen debuteren (als ze zelfs mogen debuteren). Verder is de werkdruk is echt intensief: soms moeten ze optreden in werkelijk onverantwoorde weeromstandigheden en vaak hoor je wel eens idols die flauwvallen tijdens hun concerten van vermoeidheid… De druk in die wereld is enorm hoog, er wordt van je verwacht dat je er ten allen tijden goed uitziet, je imago in stand blijft houden en sommigen agencies verbieden hun idols ook te daten enzovoort. Ik houd van K-pop, maar de manier waarop agencies met hun mensen omgaan, alsof die groepen eerder producten zijn, vind ik nog altijd onwezenlijk.

Als je de videoclips hebt bekeken, merk je ook dat het toch wel mooie en vrij magere mensen zijn. Deze personen moeten ten allen tijde mager zijn en zitten soms echt op strikte diëten. Zuid-Korea is ook een land van plastische chirurgie en vaak gaan idols onder het mes. Verder zijn er echt héél veel Kpop artiesten en is het dus moeilijk om het te maken in die wereld. Sommigen K-pop artiesten halen nooit de fame en worden ook opgedoekt…

Ik zou echt nog lang kunnen doorgaan over K-pop en kan nog wel 100 videoclips kunnen laten zien, maar dat zal ik jullie besparen. K-pop is dus echt een heel entertainende industrie met fantastisch leuke liedjes en prachtige fashion en make-up inspiratie. Natuurlijk is het niet allemaal schone schijn en daar ben ik mij ten volle bewust van, maar toch zal ik een K-pop fan blijven in hart en nieren.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.