Een tijdje geleden heb ik eindelijk A semi-definitive list of worst nightmares uitgelezen toen ik een dag later op de instagram pagina van Young & Awesome zag dat deze in het Nederlands ging verschijnen. Goed nieuws dus voor de fervente YA-liefhebber die het liefst Nederlandtalige boeken leest! En lang leve Sigrid! Sigrid heeft dit boek voor mij meegenomen uit Australië en wat heeft ze goed gekozen! Ik heb vorig jaar Sterrenstof van Krystel Sutherland gelezen, die ik overigens maar gewoontjes vond, maar Sigrid verzekerde mij dat deze veel beter was! En wat had ze daar gelijk in! 

Esther wordt al heel haar leven gefonfronteerd met angsten die ze het liefst uit de weg gaat. Ze houdt een lijstje bij van 50 angsten die ze angstvallig vermijdt. Heel haar familie is gedoemd tot de dood, en die angst zit ook diep in haar geworteld. Het helpt natuurlijk niet dat haar vader al jaren zichtzel opsluit in de kelder, haar moeder heel bijgelovig is en haar tweelingsbroer bang is van het donker. En tot slot van rekening heeft ze ook nog eens een beste vriendin die niet wil praten. Kortom, Esthers situatie is – zachtjes uitgedrukt – nogal heel ongewoon. Maar dan komt ze Jonah opnieuw tegen, een oude klasgenoot voor wie ze vroeger gevoelens had…

Titel: A semi-definitive list of worst nightmares | Auteur: Krystal Sutherland | Uitgeverij: Penguin books | Genre: Young Adult, Contemporary |  Pagina’s: 349 | Beoordeling: 4/5

Desondanks dat het om toch wel vrij bizarre personages gaat, klinkt het toch allemaal als een voorspelbaar boek, en tot op zekere hoogte is dat ook het geval. Al die fobies klonken mij in het begin onwezenlijk in de oren. Maar hoe Esther met haar angsten omging vond ik wel mooi aangebracht. Het liefdesaspect was helaas wel een beetje voorspelbaar. Ik vreesde ook eventjes dat de ontluikende liefde te cheesy ging zijn, maar dat was gelukkig niet het geval.

Het boek brengt gevoelige thema’s aan bod, die mooi verweven zijn in het boek. Zo gaat het over zelfverminking en mental health. Er zitten dus allerlei boodschappen verborgen in het boek.

Het enige minpuntje van dit boek vond ik het feit dat het hoofdpersonage haar ouders met hun namen aanspreekt! Daar kon ik mij eigenlijk best aan ergeren en veroorzaakte in het begin ook verwarring bij mij! Persoonlijk vind ik dat dat de dynamiek van het boek wat in de war gooit. Wie verwijst er nu naar zijn ouders met hun voornaam in plaats van gewoon ‘mama’ of ‘papa’ te gebruiken? Er zal misschien wel een reden achter zitten, maar die reden is mij dan toch helemaal ontgaan…

Dus, a semi-definitive list of worst nightmares is weliswaar een quick read maar bevat toch wel heftige thema’s. Het boek heeft mij echt in zijn greep kunnen houden, op sommige momenten had ik het heel moeilijk om het weg te leggen. Een boek dat in het begin heel humoristisch en zelfs ietwat absurd is, maar zich algauw ontvouwt tot een boek met een prachtige boodschap.

Liefs,

Rani

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.