Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld stond al héél lang op mijn TBR en met de opkomende verfilming ervan (Love, Simon) was ik er nog meer benieuwd naar geworden. Ik wou zeker het boek lezen voordat ik de film zou zien, die in juni uitkomt (wat dus nog lang is). Ben je benieuwd naar mijn mening over het boek, lees dan vooral verder! 

“Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.”

Titel: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue | Auteur: Becky Albertalli | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: Young Adult, Contemporary |  Pagina’s: 272 | Beoordeling: 4,5/5 

Dit boek vond ik echt cute en het las echt als een sneltrein! Ik kon mij echt identificeren met Simon en ook Leah, een van de beste vrienden van Simon. Ik vond de Harry Potter referenties echt te gek, aangezien ik zelf een Potterhead ben. Ook de manga referenties (yaoi, Fruits basket) vond ik er leuk in gecorporeerd, maar als je er zelf niets van af weet, kan dat natuurlijk nutteloos overkomen. Er werd tevens ook veel muziek in besproken: Sufjan Stevens en vooral Elliott Smith waar Simon een grote fan van is. (Ik heb het gevoel dat die artiesten veel in de film gedraaid zal worden.)

Het boek was niet echt vernieuwend. Het was een beetje een typisch highschool boek met het nodige drama, en ik ben daar echt voor te vinden hoor, maar ik had het misschien anders willen zien. Het was gewoon een beetje te voorspelbaar en tja, ik ben ondertussen al wat ouder dus voor mij waren die highschool problemen een beetje over the top. Tevens had ik er moeite mee dat er zoveel personages waren en ik kon maar niet onthouden wie wie was en wat hun rol was. Overigens wist ik direct wie Blue was. En geloof mij, normaal ben ik er geen kei in om te ontrafelen wie de geheime persoon is in boeken/films, maar in dit geval wist ik 100% zeker wie het was. Ok, de schrijfster probeert de lezer wel een paar keer om op een verkeerd spoor te zetten, maar die hebben niet gewerkt bij mij.

Ik vond Simon echt een heel adorable personage. De evolutie die hij maakte in het boek vond ik eigenlijk heel mooi weergegeven; ik kan er niet te veel van zeggen want dan spoil ik het boek, maar Simon is best wel iemand met wie ik vrienden zou willen zijn.  De gay thematiek was trouwens ook heel realistisch weergegeven, wat ik alleen maar kan toejuichen.

Het boek geeft zeker stof tot nadenken want waarom is hetero zijn de normaalste zaak van de wereld, maar homo zijn niet?? Wat als het nu andersom zou zijn? Dit boek geeft echt zoveel meer kijk in de gedachten van iemand die worstelt met zijn geaardheid. Als je dit boek leest, kun je niet anders dan sympathie hebben voor Blue en Simon en begrijp je hoe moeilijk het is om niet hetero te zijn. De boodschap die het boek wil overbrengen kan ik alleen maar aanmoedigen: normaal zijn moet niet de norm zijn, je moet niet voldoen aan de verwachtingen van de rest van de wereld.

Simon vs. heeft de perfecte ingrediënten voor een leuk high school boek met de nodige portie drama, maar vooral met een mooie boodschap. Ondanks de overvloed aan personages in het begin die mij eerst overbodig leken, zijn ze allemaal heel innemend en vooral Simon en Blue hebben toch mijn hartje gestolen.

Liefs,

Rani

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.