Een paar maanden geleden heb ik van mijn vriendje de limited edition “De Kraaien” box gekregen, uitgegeven door Blossom Books. Deze box bestaat uit 2 boeken, List & Leugens en Kraai & Koninkrijk. En ze zijn echt wondermooi, het eerste deel heeft een zwarte snede en het tweede deel een gouden snede! Deze reeks gaat p ver de Grisha-wereld, maar de Grisha-trilogie – een andere reeks – heb ik nooit gelezen, dus voor mij was dit de eerste kennismaking met de Grisha’s. Ik had trouwens op Goodreads gelezen dat je niet per se de Grisha-trilogie moet hebben gelezen om aan deze boeken te beginnen. Ben je benieuwd naar mijn mening, lees dan vooral verder!

In het begin had ik enorme moeite om in het verhaal te geraken. Het was heel verwarrend met al die vreemde namen die ik nauwelijks kon onthouden. Toen ik bijna op het einde van het boek zat, kwam ik er trouwens achter dat er op het einde van het boek een woordenlijst was opgenomen die het zeker makkelijk maakte om al die vreemde termen te begrijpen (had ik dat maar eerder geweten, haha!). Maar die vreemde begrippen buiten beschouwing genomen, ik zat ook in een heel drukke periode waardoor ik niet echt tijd aan het boek besteedde en nauwelijks las. Maar toen ik eenmaal voorbij de kaap van 200 pagina’s was, zat ik wel helemaal in het verhaal!

Het boek gaat over een bende jonge criminelen in Ketterdam die een soort outcast vormen. Hun leider is Kaz Brekker, een geniale crimineel die naar mijn mening een beetje op Sherlock Holmes lijkt. Voor alles heeft hij haast een oplossing en hij heeft altijd wel een verrassing achter de hand, zelfs als alles al haast verloren lijkt. Hij heeft een team met 5 anderen om op een gevaarlijke missie te gaan waarbij heel veel geld te verdienen is. Zijn teamleden bestaan uit een hoopje ongeregelde zooitje bij elkaar met elk hun eigen specialiteiten.

Titel: List & Leugens | Auteur: Leigh Bardugo | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: Fantasie | Pagina’s: 538 | ★★★★

Het verhaal wordt verteld vanuit de standpunten van 5 personages, ieder personage is zo verschillend en heeft allerlei andere dingen meegemaakt waardoor het in het begin aanpassen is omdat je ze ook nog moet leren kennen. Wat ik raar vond is dat er in het totaal 6 mensen zijn in het team, maar het verhaal door maar 5 mensen hun standpunt wordt verteld. Maar ok, dat is natuurlijk de keuze van de schrijfster geweest. Boek 2 wordt overigens wel vanuit het standpunt van hun zessen verteld.

Toen ik dus over de 200 pagina’s zat was er geen stoppen meer aan en moest ik gewoon doorlezen. Het leuke aan dit boek is dat je echt nooit weet wat er gaat gebeuren. Ik voorspel wel eens graag wat ik denk dat er te gebeuren gaat bij boeken, maar bij dit boek was dat echt onmogelijk. Kaz houdt altijd wel een troef achter de hand, en dat maakt het zo leuk. Er is ook een beetje romantiek verweven in het boek wat ik altijd kan appreciëren. De romantiek is overigens niet the main focus. De personages zijn zo leuk, ze zijn echt heel divers en hun groepsdynamiek is echt bewonderenswaardig.

Kortom, dit boek is een verrassend boek met heel veel onvoorspelbare elementen die je altijd op het puntje van je stoel houden. In het begin kwam het boek traag op gang, maar op een bepaald punt is er geen ontsnappen meer aan en gaat het boek al je aandacht opeisen en moet je gewoonweg verder lezen in één stuk. Ik ben nu bezig in het tweede deel en waar het in boek 1 traag op gang ging, is daar in deel 2 geen sprake van!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.