Ik lees graag boeken. Dat is geen verrassing. Maar ik koop ook graag boeken. Misschien zelfs een beetje té graag (oeps, RIP geld). De laatste maanden probeer ik mij in te houden, wat met ups en downs gaat. Wanneer ik tegenwoordig een boek aanschaf probeer ik ook op het kostplaatje te letten. Daarom zet ik hier enkele tips op een rijtje om zo goedkoop mogelijk boeken te scoren. 

Tweedehandsboeken
Ik ben nog maar recent into tweedehandsboeken. Ik heb een vriendin die vaak tweedehandsboeken koopt en ze vindt altijd koopjes, zodanig dat ik ook meer uitkijk naar boeken met een tweede leven. Tegenwoordig schieten groepen op Facebook die tweedehandsboeken aanbieden als paddenstoelen uit de grond. Maar er zijn ook tweedehands boekenwinkels waar je altijd kunt rondsnuffelen. Laatst heb ik onderstaande pareltjes bij de Oxfam Bookshop ontdekt!

De bib
Dit is de goedkoopste optie! Als kind vond je mij iedere week wel in de bib, nu is dat helaas al veel minder geworden. Het eerste wat ik doe als ik een boek dolgraag wil lezen, maar niet bereid ben om het te kopen is kijken op de site van de bib of ze dat boek hebben. Ik vind de bib altijd heel gezellig, en mijn lokale bib heeft ook een vrij groot aanbod.

E-books
Dit is voor mij dé oplossing om goedkoop boeken te kopen! Ok, je hebt het fysieke exemplaar niet, maar soms wil ik ook boeken niet per se in mijn kast hebben. Ik pendel naar school waarbij ik dus geruime tijd op de trein zit, en voor mij is een e-reader echt een must. Ik lees constant op mijn e-reader en zou er al niet meer zonder kunnen. E-books zijn nu eenmaal goedkoper dan fysieke boeken, dus daar bespaar je echt veel op! Je moet zelf uitzoeken of je liever het e-book wilt of toch de fysieke versie wil aanschaffen. Bij mij gebeurt het wel eens dat ik een e-book lees en dan denk van ‘o damn, dit boek is zo goed, ik wil het toch hebben als fysiek exemplaar’. Bij de meeste YA boeken neem ik toch genoegen als e-book versie en achteraf na het lezen ben ik blij dat ik het niet in mijn boekenkast heb staan :). E-books kun je ook zo lezen op je gsm of tablet, maar ik raad toch aan om een e-reader aan te schaffen omdat dat veel gemakkelijker leest met de e-inkt technologie en het is de investering echt waard!

Engelse boeken
Engelse boeken zijn stukken goedkoper dan Nederlandstalige boeken omdat ze een grotere afzetmarkt hebben. Normaal lees ik liever boeken in het Nederlands, maar als er echt een groot prijsverschil is en als ik vrijwel zeker ben dat het doenbaar is in het Engels kies ik toch de Engelse versie. Vooral YA boeken zijn nog makkelijk te lezen in het Engels. Een tip: kijk vooral op Bookdepository en Bol.com en vergelijk de prijzen tussen die twee. Het nadeel van Bookdepository is wel dat de prijzen dagelijks kunnen veranderen (prijsverschil kan soms oplopen tot enkele euro’s, ik heb het meegemaakt) en de levering kan een paar weken duren.

Vrienden
Naast boeken die je bij je bibliotheek kunt lenen kun je ook boeken lenen van je vrienden. Ik heb gelukkig heel veel vrienden die veel lezen, dus af en toe mag ik eens boeken van hun lenen wat mijn portefeuille hun in dank afneemt!

Kopen jullie veel boeken of verkiezen jullie toch de bibliotheek? En indien jullie boeken kopen, waar kopen jullie ze dan? Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie mening!

 
Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.