Het weekend van 30 september en 1 oktober hadden Sigrid en ik een druk weekend voor de boeg. Op zaterdag gingen we naar Leuven waar Catherine Doyle en Katherine Webber, auteurs van Twin Crowns en Cursed Crowns, aanwezig gingen zijn. Op zondag maakten we dan weer een uitstapje naar Utrecht om een bezoekje te brengen aan YALFU.

YA Underground – Standaard Boekhandel Leuven

Sigrid en ik hadden onze tickets voor YALFU al vastgelegd voordat werd aangekondigd dat Doyle en Webber ook naar Leuven kwamen. Maar omdat we wisten dat het event in Leuven kleinschaliger ging zijn, leek het ons leuk om ook naar Leuven te trekken. Een daar hadden we geen spijt van!

De YA Underground ligt in de kelder van de Standaard Boekhandel in Leuven. Het is een enorme ruimte met een ruim aanbod van zowel Nederlandstalige als Engelstalige YA-boeken en is bovendien ook tof ingericht. Er worden ook leesclubs, boekvoorstellingen en andere events georganiseerd. Het interview zelf werd gegeven in een knusse hoek in de winkel. Nog een dankjewel aan Tim die plaatsen had vrijgehouden voor ons waardoor we op de eerste rij zaten!

Webber en Doyle zijn in de eerste plaats vriendinnen, maar ook schoonzussen (hoe cool is dat!). En je merkt tijdens het interview dat ze close zijn. Ik was heel benieuwd hoe ze schrijven aangezien Twin Crowns twee POV’s hanteert. Het zit namelijk zo dat ze elk een personage voor eigen rekening nemen. Al van het begin was duidelijk dat Cat (Doyle) en Katie (Webber) twee heel verschillende persoonlijkheden hebben. Voordat ze zelfs maar zeiden wie welk deel schreef, konden we het al raden. Katie is heel vrolijk terwijl Cat meer pessimistisch en van sarcasme houdt. Het was dus overduidelijk dat Katie de delen van de positieve Rose schrijft en Cat Wren.

Voorts vonden ze het enorm jammer dat er geen kaart in het tweede deel van de Nederlandstalige versie aanwezig is en ook ervaarde dat als een gemis sinds er wat wat wordt afgereisd in het tweede deel. Het was een heel leuk en knus interview: Cat en Katie hebben leuke persoonlijkheden die elkaar aanvullen en Yasmine en Jonas stelden leuke vragen en introduceerden zelfs een spelletje. Mijn favoriete quote tijdens het interview kwam van Katie: “I know Rose is annoying, it’s called charachter development.” En zelf wou Cat Tilda dan weer dood hebben omdat ze Tilde enorm vervelend vindt. Voorts hadden ze ook groot nieuws: in april komt het derde deel uit en wordt het ook vertaald in het Nederlands! Na het interview was het tijd om onze boeken te laten signeren en wat rond te snuffelen in de boekenwinkel.

YALFU

Twee jaar geleden gingen Sigrid en ik voor het eerst naar YALFU, dus we wisten deze keer wat we konden verwachten. We hadden wel niet verwacht dat we 45 minuten moesten aanschuiven om een parking te vinden waardoor we later daar waren dan gepland.

Om 14u stipt ging het programma van start met de interviews van de auteurs. First up waren Webber en Doyle. Hen hadden we natuurlijk de dag voordien ook al gehoord, ook al hadden we sommige verhalen al eens gehoord, we staken ook andere dingen op. De host van dienst was overigens Samya Hafsaoui.

Vervolgens was het de beurt aan de Nederlandse auteur Emmy Van Ruijven. Emmy is ook het gezicht achter de bekende boekenblog Zon en Maan. Zij schreef onder meer Vloek van Vuur en Schaduw waarbij de setting van haar boek zich afspeelt op een Schotse kostschool. Voorts heeft ze ook grote interesse in hekserij.

Tijdens de pauze konden we gaan rondsnuffelen op de YA-markt. Er stonden kraampjes met allerlei bookish items uitgestals zoals bladwijzers, tote bags, book sleeves, en nog zoveel meer. Het was zo leuk om rond te snuffelen, maar ook zo moeilijk om niet alles leeg te kopen. Ik heb mij alleszins goed ingehouden en heb maar 3 bookish onderzetters gekocht.

Na de pauze was het tijd voor Bea Fitzgerald. Zij is de auteur van Koningin van de Onderwereld, heeft een voorliefde voor Griekse geschiedenis en werkt zelfs voor een uitgeverij! Ik moet bekennen dat dit interview niet het meest vlot verliep. Ik vind Samya Hafsaoui een heel leuke en goede host, maar het interview werd op het einde nogal abrupt beëindigd terwijl Bea nog iets wou zeggen. Tja ja, tijdsdruk zeker zodat de interviews niet uitlopen?

Last but not least was het tijd voor Shannon Chakraborty bekend van haar fantasyreeks de Daevabad-trilogie. En waw, zij werd onthaald met een daverend applaus van het publiek. Persoonlijk keek ik ook het meest uit naar haar interview en wat heb ik ervan genoten. Zo onthulde zij dat ze eigenlijk nooit last heeft van een writer’s block. Haar advies: blijf niet hangen, maar move forward en schrijf waar je enthousiast van wordt. Ik schrijf zelf niet, maar dat vond ik zo’n goede tip!

Tot slot was het tijd voor de signeersessie. Ze hebben de signeersessie verdeeld in 2 tijdsloten en daar was ik wel blij om. Wij hadden gelukkige het eerste tijdsslot waardoor we niet al te lang hebben moeten aanschuiven om onze boeken te laten signeren. Boeken meesleuren is wel een heuse workout, pfoe! Maar ik ben blij dat ik mijn boeken heb kunnen laten signeren. We hebben ook nog een babbeltje geslagen met Katie en Cath waarbij ze zeiden dat we hun socials in het oog moeten houden omdat er een speciaal event gehouden gaat worden in Londen voor hun derde boek!

Nadien hebben we nog onze goodiebag afgehaald. Er zaten de gebruikelijke goodies in: artprints, bladwijzers, maar ook bookstagram cards en natuurlijk een boek. Ik had het boek Mijn hart van ijs van Jen Minkman gekregen. Ik heb alleszins weer van YALFU genoten! De toegangsprijs van 25 euro is natuurlijk best wat geld, maar eerlijk gezegd kan ik daar nog mee leven. Ik vond YALFU 2023 alleszins een geslaagde editie!

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.