Zondag 18 september 2022. Dé dag dat ik eindelijk V.E. Schwab in levende lijve kon zien. Samen met Jade (die overigens op krukken helemaal van Limburg naar Gent is afgereisd!) had ik afgesproken in Gent om naar de Minardschouwburg te gaan. Deze dag was echt memorabel en in dit verslagje neem ik je graag mee naar hoe ik deze dag beleefde. Ik heb zelfs een vraag mogen stellen aan Schwab!

Gepakt en gezakt arriveerden we al vroeg in Gent en kwamen dan ook ruimschoots op tijd aan voor de Minardschouwburg waar nog gelijkgestemde zielen ongeduldig aan het wachten waren om binnen te mogen treden. Alvorens het interview van start ging, stonden wij nog aan te schuiven om enkele boeken aan te schaffen om toe te voegen aan onze collectie. Ik kocht zelf nog This savage song (The collector’s edition) en de box van Vicious en Vengeful.

Om klokslag 13u30 ging het interview van start. Niet alleen is Schwab een begiftigde auteur, ze kan ook prachtig vertellen. Het hele publiek had ze ingepalmd en als betoverd zaten wij gekluisterd aan onze stoel om haar prachtige vertelkunsten te aanschouwen. Ik heb al verschillende interviews meegemaakt met menig auteurs, maar dit interview steekt er met kop en schouders helemaal bovenuit.

Het was een heel diepgaand en emotioneel interview. Schwab vertelde over de impact die de Harry Potter boeken op haar hebben gemaakt. Ze leerde dankzij deze boeken dat woorden macht kunnen hebben. Wanneer je als schrijver ervoor kan zorgen dat de lezer vergeet dat hij/zij aan het lezen is, is dat volgens Schwab een echte vorm van macht. Je kan ervoor zorgen dat iemand even kan ontsnappen aan het dagelijkse leven en als het ware in een andere wereld kan duiken. Maar wat J.K Rowling heeft gedaan, heeft haar ook pijn bezorgd als een queer persoon. Desondanks is Harry Potter onlosmakelijk verbonden met haar, het is een aspect dat ze niet uit haar kan halen en het heeft haar gevormd tot de persoon die ze nu is. Ik had nood aan deze woorden, want Harry Potter is ook een deel van mijn leven.

Verder onthulde ze ook een kleine tipje van de sluier voor het vierde deel van de Scherming-reeks en haar volgende boek dat met vampiers te maken heeft. Ze gaf ons ook meer inzichten over haar schrijfproces. Zo begint Schwab altijd met het einde van een verhaal en dan werkt ze naar het begin van het verhaal toe. Op deze manier kon ze op haalbare ‘afstanden’ werken met ‘referentiepunten’ in het verhaal en nagaan wat het verhaal nog nodig had en zo geleidelijk aan naar het begin toewerken. Ze hecht zelf ook veel waarde aan de eerste zin van haar boeken, dat is iets waar ze heel lang aan kan blijven sleutelen. Mettertijd zijn ook de eerste zinnen van ieder hoofdstuk van belang geworden. Ze onthulde overigens dat ze een pessimistische neuroot is.

Voorts haalde ze aan dat er een verschil is tussen een schrijver en een auteur. Een auteur is iemand die verhalen schrijft om de kost te verdienen Terwijl iedereen die daar nood aan heeft, een schrijver kan zijn. Schwab gaf ook aan dat dit voor iedereen een meerwaarde kan zijn.. Ze stelde ook dat ze een nauwe band heeft met haar personages. Zo zou ze bijvoorbeeld niets veranderen aan The Near Witch omdat dat overeenkomt met de persoon die ze was op het ogenblik toen ze het verhaal schreef. Haar boeken zijn een stukje van zichzelf. Wanneer ze op een later moment toch nog zou teruggaan naar het verhaal om dingen aan te passen zou dit niet juist zijn ten aanzien van het verhaal, omdat ze niet meer de persoon is die ze was op het moment dat ze het verhaal schreef. Dit leek heel belangrijk te zijn voor V.E. Schwab, zo vertelde ze ook dat de lange termijn (10 jaar!) waaraan ze gewerkt heeft aan Het Onzichtbare Leven van Addie LaRue, het verhaal gemaakt heeft tot wat het nu is.

En ook ik mocht (onverwachts) een vraag stellen aan Schwab. Voor degenen die geïnteresseerd zijn, hieronder vind je de video. Mijn vraag was trouwens de volgende: You mentioned on your instagram story that these days the words come out in leaky faucet drips. How does writing make you feel? Does it energize or exhaust you?

Na het interview was het tijd voor de signeersessie. Het was een aanzienlijke rij, maar gelukkig waren we omringd door boekenliefhebbers en hebben we tussendoor een praatje kunnen slaan met anderen. Ook al hebben we een tijd moeten wachten, de ontmoeting met Schwab vloog zo om! Ik heb maar liefst 5 boeken laten signeren. Je merkte wel dat ze het vermoeiend begon te vinden, maar ze was zo vriendelijk en nam de tijd om een kort praatje te slaan. Nadien kregen we nog een leuke goodiebag mee.

Dit event is mogelijk gemaakt door Lannoo en Bookz&booze en ik ben zo blij dat ik ben kunnen gaan. Voorts vond ik het zo leuk om terug bekende gezichten te zien van andere boekenliefhebbers (zo tof dat jullie allemaal jullie foto’s en filmpjes doorstuurden! <3) en Schwab zelf is echt een prachtig persoon. We hebben echt een topdag gehad!

Liefs,

Rani en Jade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.