Don’t judge a book by its cover. Natuurlijk lezen we boeken voor het verhaal, maar ik denk dat ik voor iedere boekenliefhebber kan spreken als ik zeg dat het oog ook wat wil. En dat hebben uitgeverijen goed begrepen, het is duidelijk dat er de laatste tijd enorm veel aandacht wordt besteed aan de look van een boek.

De afgelopen twee jaar is er een enorme groei van limited & special editions van boeken in de Nederlandse boekenmarkt. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en uitgeverijen promoten naar hartenlust dat er een speciale editie uit is die maar beperkt is in oplage. In het Engelse boekenlandschap is er al langer aandacht voor zulke speciale edities, mede dankzij boeken van abonnementsdiensten, en die trend heeft zich ook bij ons doorgezet.

Waar vroeger meer aandacht was voor pre-order acties, waarbij je bijvoorbeeld een enamel pin of character cards kon krijgen, pakken uitgeverijen het tegenwoordig grootser en grootser aan. Enkele uitgeverijen die er veel aandacht aan geven om boeken in een mooi jasje te steken zijn onder andere: Blossom Books, Boekerij, Luitingh-Sijthoff en Z&K. Met kop en schouders steekt Boekerij er bovenuit: zij brengen veel speciale edities uit en het zijn allemaal echt prachtige boeken. Ik heb het gevoel dat de toon zo’n tweetal jaar geleden werd gezet bij De Wrede Prins, en dat de opmars sindsdien is begonnen. De gelimiteerde edities worden vooral uitgebracht bij fantasy-boeken.

Marketing

Vroeger was de YA boekenmarkt vrij simpel: je had louter paperbacks of hardcovers, waarbij er vooral aandacht was voor de cover. Nu is het niet enkel de cover waar aandacht aan wordt besteed, maar héél de vormgeving en drukkunst van het boek. Linnen covers onder het dustjacket, bedrukte schutbladen, sprayed edges,… Al deze termen zie je voorbij schieten bij het promoten van de nieuwste boeken. Soms heb ik het gevoel dat de nadruk meer ligt bij de vormgeving van het boek dan de daadwerkelijke inhoud bij de promotie. Maar je kan niet ontkennen dat deze nieuwe ontwikkeling boeken meer populair maakt, en dat is het uiteindelijke doel: meer mensen laten lezen. Als dat komt doordat een lezer aangetrokken wordt door een prachtige editie is het zo.

Al deze boeken zijn allemaal exclusief, ze worden maar in een beperkte oplage uitgebracht en eenmaal uitverkocht wordt er niets meer bijgedrukt van deze exclusieve edities. Veelal wordt er met een sticker op de cover aangeduid dat het om een limited edition gaat. Toen de gelimiteerde editie van De Wrede Prins uitverkocht was, was er ontzettend veel vraag naar en werden de boeken zelfs met winst verkocht!

Tegenwoordig is het ook in om bestaande boeken in een nieuw jasje uit te brengen. Blossom Books brengt wel vaker paperbacks (soms met een nieuwe cover uit) uit als de hardcovers (bijna) uitverkocht raakten. Maar nu is het ook zo dat bijvoorbeeld Boekerij boeken die al op de boekenmarkt zijn gepubliceerd in een nieuw en speciaal jasje steken. Zo worden binnenkort Het Negende Huis en De Glazen Troon in een speciale editie gestoken. Alleszins, ik houd van mooie edities, al hoop ik dat ze het niet te ver gaan drijven en elk bestaand boek vanaf nu in een speciale versie willen steken.

Het is interessant om te zien hoe deze ontwikkeling in het Nederlands YA-boekenlandschap zich ontwikkeld heeft. Vroeger was er geen sprake van limited en speciale edities, maar stap een stenen boekenwinkel binnen en je wordt gebombardeerd met limited en speciale edities. Nu, als je te horen krijg dat er maar een beperkte oplage is, en op = op, ben je natuurlijk sneller geneigd om een boek te kopen voordat je te laat bent. Wij zijn wezens met consumptiegedrag en uitgeverijen spelen daar slim op in. Pure marketing hé.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.