Op de blog van Samantha van Samantha’s Boekenhoekje zag ik hoe ze vol lof was over het boek en de serie Normale Mensen. Na het kijken van de trailer van de serie, raakte ik best geïntrigeerd, maar wou toch eerst het boek lezen. Ik reserveerde het boek bij de bib en na lang wachten werd mijn geduld beloond: ik kon eindelijk in het boek duiken.

In Normale Mensen volgen we het verhaal van Connell en Marianne. Het verhaal begint bij hun laatste jaar op de middelbare school. De moeder van Connell werkt als schoonmaakster bij de mama van Marianne. Marianne is het buitenbeentje op school terwijl Connell door iedereen geliefd is. Er begint iets te bloeien tussen de twee tieners en ze beginnen een relatie, maar niet lang daarna maakt Connell het uit. Marianne haar hart is gebroken en ze gaat van school af. Echter, enkele maanden later ontmoeten ze elkaar terug op de universiteit. Ze herstellen het contact maar het is een constant gevecht van aantrekken en afstoten tussen beide twintigers. die ondanks hun verschil in sociale status telkens weer naar elkaar toe drijven.

Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Marianne en Connell. Er wordt gebruik gemaakt van tijdssprongen en korte flashbacks. Rooney hanteert een simpele, heldere schrijfstijl, maar heeft toch mooi de setting van het landelijk dorpje waar ze wonen en later de stedelijke setting van Dublin mooi weergegeven. Er worden ook geen aanhalingstekens wanneer personages spreken waardoor het eventjes wennen is in het begin.

Normale mensen raakt thema’s zoals depressie, trauma’s en eenzaamheid aan. Zo heb je Connell die het op de middelbare school makkelijk had vanwege zijn populariteit, maar wanneer hij eenmaal naar de universiteit gaat, kan hij daar zijn plaats niet vinden. Marianne daarentegen is op de universiteit populairder geworden. Beide personages zijn beschadigd op hun eigen manier, maar laten niet toe die breekbare kant aan iemand te zien. En toch had ik moeite om mij helemaal te kunnen inleven in de twee jonge geliefden. Hun relatie ervaart van meet af aan een hobbelige start en de moeilijkheden blijven de komende jaren komen. Ondanks hun constante aantrekkingskracht, lukte een goede communicatie niet tussen beide personages. Dit is weliswaar ongenuanceerd van mij, maar zo ervaarde ik het. Bovendien was de richting van het verhaal niet heel duidelijk: aan de ene kant gebeurt er niet veel in het verhaal, aan de andere kant is het verhaal enorm gelaagd waardoor er juist wel veel gebeurt.

Titel: Normale Mensen| Auteur: Sally Rooney | Uitgeverij: Ambo Anthos | Genre: Coming of age fictie, Psychologische fictie | Pagina’s: 161 | Mijn beoordeling: 3/5

Ik moet bekennen dat ik dus wel wat teleurgesteld ben. Ondanks dat dit verhaal heel veelbelovend leek, kon ik mij vaak niet identificeren met de personages. Ik beleefde het verhaal op een afstand waardoor ik nooit helemaal in het verhaal terechtkwam. De heftige thema’s zijn wel mooi uitgewerkt en geven stof tot nadenken. Ik denk dat de serie misschien meer stilstaat bij bepaalde gevallen, dus die wil ik zeker eens bekijken.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.