De Harry Potter reeks is één van mijn favoriete boekenseries aller ter tijden. Het blijft dan ook pure magie om in de magische wereld van Harry Potter te vertoeven. Maar kiezen welk deel het leukste boek is, bleek een hele opgave te zijn. Ik vind ze natuurlijk allemaal leuk, maar toch zijn sommigen net iets toffer dan anderen. Bij deze heb ik de boeken gerangschikt van mijn minst favoriete tot mijn grootste favoriet (al kan de volgorde wel eens veranderen naargelang mijn stemming.)

Zevende plaats: Harry Potter en De Steen der Wijzen
Mr Dursley and Mrs Dursley, of number 4, Privet Drive, were proud to say that they were perfectly normal, thank you very much.” Met deze iconische openingszin begint het verhaal van The Boy Who Lived. Dit eerste deel is een mooie introductie, maar al bij al vind ik dat er weinig informatie wordt gegeven. Niet moeilijk natuurlijk, want het verhaal telt de minste pagina’s. Maar toch zou iets meer informatie welkom zijn geweest. Bovendien voelt het boek nog wat kinderlijk aan.

Zesde plaats: Harry Potter en De Geheime Kamer
In dit tweede deel begint het verhaal naar mijn mening wat meer op gang te komen en worden er ook meer verrassingen uitgehaald. De personages Gilderoy Lockhart en Dobby zijn fantastische toevoegingen! Vooral de manier waarop Lockhart is neergezet is subliem. Het verhaal zelf is zeker interessant, maar in vergelijking met de andere delen kon er naar mijn mening nét iets meer uitgehaald worden.

Vijfde plaats: Harry Potter en De Vuurbeker
Op de één of andere manier ben ik nooit een grote fan geweest van het vierde deel. De spanning is doorheen het verhaal aanwezig, maar de verhaallijn van het Triwizard Tournament heeft me nooit kunnen bekoren. Daarentegen vind ik de personages hierin heel mooi uitgewerkt. De vriendschap tussen Ron en Harry die onder druk stond en ook de verhaallijn van Hemione die zich bekommert om de rechten van de elfen, was een goede toevoeging om ongelijkheid aan te klagen.

Vierde plaats: Harry Potter en de HalfBloed Prins
Dit verhaal is minder actiegericht en focust zich meer op antwoorden omtrent Voldemort. We leren eindelijk de geschiedenis van Voldemort waardoor hij veel meer dimensie kreeg. Die onthullingen afgewisseld met liefdesperikelen tussen Hermione en Ron kon ik wel smaken. De romance tussen Harry en Ginny was dan wel weer tenenkrommend …

Derde plaats: Harry Potter en de Relieken van de Dood
Ah, het laatste deel is zeker en vast een waardige afsluiter met plottwists die ik alleszins nooit heb zien aankomen. Dit is toch wel het donkerste boek uit de reeks en de hoeveelheid slachtoffers die hierin vielen, breken iedere keer mijn arme hart. Al vind ik het nog steeds jammer dat ons favoriete drietal niet naar Hogwarts ging in dit deel omdat Hogwarts altijd een centrale rol heeft gespeeld in de overige boeken.

Tweede plaats: Harry Potter en de Orde van de Feniks
Dit blijft toch één van de hoogstandjes uit de reeks. De gevoelens die Harry meemaakt zijn perfect beschreven in het boek, als lezer begrijp je Harry volledig. Zijn woede, verdriet en frustraties zijn dan ook terecht. Dit boek heeft mij altijd een rollercoaster aan emoties bezorgd. De vreselijke Umbridge die bij ieder veel woede zal hebben losgemaakt met haar onrechtvaardige acties en de koppige houding van het Ministerie. De mood die gecreëerd is in dit boek is ook merkbaar duisterder geworden ten opzichte van de vorige boeken. Bovendien vond ik het geweldig om te lezen hoe er toch nog verenigbaarheid was: hoe de tweeling zich verzet tegen Umbridge met hun grollen en vooral de reactie van McGonagall op haar beleid! En laat ik de introductie van Luna niet vergeten, wat een bijzonder interessant personage!

Eerst plaats: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
Dit is misschien onverwacht, maar het derde deel is een deel dat ik altijd graag lees. Plotgewijs vind ik deze toch een sterke uitschieter, met als hoogtepunt de gebeurtenissen die zich afspelen in het Krijsende Krot waarin wordt onthuld dat Sirius nooit the bad guy is geweest. Het verwarmt iedere keer mijn hart om te lezen dat Harry zo blij is om te ontdekken dat hij een peetvader heeft. Ook Remus Lupin maakte het verhaal geweldig: eens een goede leerkracht Verweer tegen de Zwarte Kunsten die later dan nog eens vrienden bleek te zijn met Harry’s vader. Bovendien krijgen we meer achtergrond over hoe de wereld in elkaar zit. 

Het is heel moeilijk om de HP-boeken te rangschikken. Deel drie is een hoogschieter wat betreft plot in mijn ogen. Maar de laatste drie delen zijn dan weer enorm goed uitgewerkt en reuze spannend. Bovendien valt het op dat de personages allemaal gegroeid zijn waardoor het verhaal een extra laag krijgt. Het was alleszins weer een magische beleving om mij terug te wanen op Hogwarts. 😉

Wat zijn jullie favoriete HP-boeken?

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.