In mijn bib buit van september had ik laten zien dat ik De Selectie serie eens een kans wou geven. En zo heb ik ondertussen het eerste deel gelezen en moet ik toegeven dat ik aangenaam verrast werd. Afgaande op de kaft stelde ik mij veel glitter en glamour voor en daarin werd ik helemaal niet teleurgesteld!

Het boek speelt zich af in een toekomstig Amerika waarin een kasten systeem geldt. Kaste 1 is het hoogste en de mensen van kaste Acht zijn het uitschot van de maatschappij. America Singer is een getalenteerde zangeres, violiste en pianiste. Zij en haar familie bevinden zich in kaste Vijf. Ze hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En dan wordt aangekondigd dat De Selectie wordt georganiseerd om een geschikt meisje te vinden dat met prins Maxon gaat trouwen. De Selectie biedt meisjes de kans op een beter leven. Uit alle provincies van het land wordt één meisje uitgekozen dat een kans maakt om het hart van de prins te veroveren. America wordt uitgekozen als één van die kanshebbers en gaat in het paleis wonen. Alleen is dat niet de droom die zij voor ogen had, want ze laat haar grote liefde achter. Maar dan leert ze prins Maxon kennen…

De Selectie is weliswaar voorspelbaar, maar het leest vlot weg door de leuke schrijfstijl. Ondanks het kasten-systeem en de ongelijkheid vond ik het boek vrij luchtig aanvoelen. Ik neem aan dat deel 2 dieper op de problematiek van het kasten-systeem ingaat, maar naar mijn bescheiden mening mocht daar toch meer aandacht aan worden besteed in dit deel.

De nodige dosis romantiek is aanwezig. Helaas vond ik de uitwerking daarvan niet geslaagd. Het was veel te duidelijk in welke richting de auteur ging gaan. Ook voelde het soms langdradig aan om de hele tijd over de gevoelens van America te lezen. Bovendien voelden de personages nogal oppervlakkig aan. Vooral van prins Maxon had ik toch liever wat meer diepgang verwacht. 

Titel: De selectie | Auteur: Kiera Cass | Uitgeverij: Van Goor | Genre: young adult, dystopie | Pagina’s: 271 | Beoordeling: 3,5/5 

De Selectie heeft een hoog prinsessengehalte door al de zwierige en prachtige jurken die beschreven worden. Ook de nodige (girls)drama is aanwezig. Het boek heeft me niet omver geblazen, maar het is wel entertainend waardoor ik toch maar door wou blijven lezen. Kortom, ik heb er toch van genoten. Het voelde echter aan als een voorproefje van wat nog gaat komen, waardoor het wel naar meer smaakt.

Liefs,

Rani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.