Zaterdag 28 april was het zover: de tweede editie van het Clavis Book Café. Een namiddag met workshops, drankjes en sessies met auteurs. We keken al weken reikhalzend uit naar het Book Café, want vorig jaar was het ook superleuk, dus onze verwachtingen waren hoog! En we kunnen toch al verklappen dat Clavis onze verwachtingen heeft ingelost, want het was echt een supergezellige namiddag geworden.

Locatie en bereikbaarheid

Het Clavis Book Café vond plaats in Hasselt, op de Abdijsite Herkenrode. Voor ons is dit helemaal niet ver, maximum 20 minuutjes met de auto. Voor mensen die van verder komen, is het natuurlijk lastiger, maar we hebben gezien dat ze wel informatie verschaften met betrekking tot het openbaar vervoer én ruim op tijd de praktische informatie hebben meegedeeld.

Gezakt en gepakt met boeken voor de boekenswap, komen we dus aan bij de Abdijsite. Bij het binnenkomen, vind je de conceptwinkel van Clavis met een uitgebreide selectie van hun boeken. Wij moesten de trap op naar de zolder die echt heel gezellig was ingericht! Er stonden verschillende drankjes uitgestald die we gulzig opdronken en die echt super lekker waren. Tja, het was natuurlijk wel een Book Café!

Verloop

We begonnen met een Q&A in goede banen geleid door Marcia Van Der Zwan en een voorleessessie van Nell De Smedt uit haar debuutroman Circe. Nell is amper 16 jaar (het was trouwens ook nog haar verjaardag!) en heeft al een eigen boek!

Na deze sessie begonnen de workshops. Sigrid volgde de workshop “Hoe schrijf ik beter” en ik de workshop “Handletteren”. Deze laatste workshop werd verzorgd door Helloalice.be en we hebben echt handige tips meegekregen. Ik heb de smaak wel te pakken gekregen en ga zeker nog oefenen. De workshop “Hoe schrijf ik beter” werd gegeven door drie Clavis-auteurs: Kaat De Cock, Luc Hanegreefs en Miriam Borgermans. Het was eigenlijk meer een gezellige bijeenkomst dan een echte workshop. De auteurs gaven voornamelijk tips voor de macrostructuur van een verhaal (tijd, ruimte, personages, begin, slot…). Op zich niet veel nieuws, maar het was wel gezellig!

Vervolgens was het tijd voor een panelgesprek met Luc Hanegreefs en Miriam Borgermans over world building. Het was een heel interessant gesprek, vooral omdat Luc boeken schrijft die plaatsvinden in het verleden terwijl Miriam dan weer boeken schrijft over de toekomst.

Hierna was het weer tijd voor een workshop, deze keer hadden Sigrid en ik samen de workshop “Bookstagram”. Die werd gegeven door bekende bookstagrammer en blogger Michelle. De workshop begon met een theoretisch deel over Instagram, analytics en verschillende apps die je kan gebruiken. Wij hebben hier vooral van onthouden dat er in een goede feed heel veel tijd in kruipt die wij toch liever aan ons voorbij laten gaan #sorrynotsorry. Na het theoretische deel, volgde een praktisch deel waarbij we zelf aan de slag konden met verschillende materialen. Het was heel leuk om eens met zo veel props te kunnen werken voor foto’s en dat leverde deze plaatjes op.

Na de workshop was het tijd voor pauze met… taart! Die was gemaakt door Tarte Tatin in Hasselt en was echt verrukkelijk. Er was kaastaart met speculaas, kaastaart met frambozen, appeltaart, chocoladetaart… we konden niet kiezen! Gelukkig was er genoeg voorzien, want we zijn gewoon nog eens gegaan voor een tweede stukje (Sigrid zelfs voor een derde haha)! Tijdens deze pauze werd ook een bookswap georganiseerd: in een kast kon je een bepaald aantal boeken zetten, en je mocht er even veel uitnemen. Voor de zekerheid had Sigrid acht boeken mee. Van die acht hebben de volgende een nieuwe eigenaar gevonden: Angel van L.A. Weatherly, Boy 7 van Mirjam Mous en Destiny van Aprilynne Pike. In ruil nam ze drie boeken mee van Liesbet: Eerste leven van Gena Showalter, Stags van M.A. Bennett en Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp. Best een mooie buit, toch?!

En toen was het weer tijd voor het laatste panelgesprek met Chinouk Thijssen en Kaat De Kock over realistische thema’s. Hieruit hebben we geleerd dat veel elementen van hun personages eigenlijk voortvloeien uit zichzelf. Na dit laatste gesprek was het helaas (veel te snel) gedaan, maar wij gingen nog een stuk taart verorberen en nog wat bijkletsen in het café.

De prijs-kwaliteit

De volledige, gezellige namiddag kost €8 per persoon. Wij hadden wel geluk, want we wonnen kaartjes dankzij Chinouk Thijssen! Maar zelfs als we ervoor hadden betaald, was het nog geen weggegooid geld geweest. Voor die €8 euro krijg je echt heel veel: workshops, auteursessies, maar ook zoveel drankjes en taart als je wil én een goodiebag. Om dan nog maar te zwijgen over de onbetaalbare vriendschappen die je opbouwt tijdens zulke evenementen! Net zoals vorig jaar, vonden we het Clavis YA Book Café ook dit jaar weer een succes en kijken we uit naar de derde editie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.