Voor onze allereerste blogpost kozen we ervoor om een dubbelreview te schrijven over een boek en de verfilming ervan. Rond Everything, Everything is veel te doen de laatste tijd, zeker nu de verfilming ook bij ons in de bioscopen draait. We hebben alle twee de Engelstalige versie gelezen en ook de film gezien. Ben je ook benieuwd wat we ervan vonden?

Het boek

Titel: Everything, Everything (Nederlands: Alles wat je lief is)

Auteur: Nicola Yoon

Uitgeverij: Delacorte books (VS)

Bladzijdes: 304

 

 

 

My disease is as rare as it is famous. Basically, I’m allergic to the world. I don’t leave my house, have not left my house in seventeen years. The only people I ever see are my mom and my nurse, Carla.

But then one day, a moving truck arrives next door. I look out my window, and I see him. He’s tall, lean and wearing all black—black T-shirt, black jeans, black sneakers, and a black knit cap that covers his hair completely. He catches me looking and stares at me. I stare right back. His name is Olly.

Maybe we can’t predict the future, but we can predict some things. For example, I am certainly going to fall in love with Olly. It’s almost certainly going to be a disaster.

Everything, Everything is het debuut van de Amerikaanse schrijfster Nicola Yoon en is een contemporary young adult. Het gaat over Maddy, een 17-jarig meisje dat allergisch is voor allerlei stoffen die voorkomen op de aarde en daardoor al heel haar leven niet buiten kan komen. Wanneer ze de nieuwe en knappe buurjongen Olly via internet leert kennen, verlangt ze meer en meer naar de buitenwereld en naar Olly…

Nicola Yoon heeft het boek in een mooie en vlotte schrijfstijl geschreven. Haar echtgenoot heeft het boek voorzien van illustraties, die het boek zeker een meerwaarde geven. Maddy is een heel vrolijk personage en de dialogen tussen Maddy en Olly zijn heel grappig en gevat. Hun verliefdheid is ook gewoon erg schattig en geeft je een instant goed gevoel. Het enige probleem is dat het redelijk duidelijk is wat er gaat gebeuren. De plottwist waarvan sprake is, was dus totaal geen verrassing voor ons.

Kortom, Everything, Everything is een leuk boek en we snappen ook waar de hype om draait, maar het is geen boek dat ons gaat bijblijven. Het is zeker een aanrader als je een quick read wilt en als je graag contemporary leest. Ook is het ideaal als je een beginnende lezer bent in Engelstalige YA. Het is overigens maar een dun boek, dus op een paar dagen heb je het zeker uitgelezen. We geven het boek allebei 4 sterren.

De film

Sigrid en ik zijn de film gaan kijken na het lezen van het boek en we waren er allebei erg benieuwd naar. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: de film was niet zo goed als we hadden gehoopt. De personages waren wel goed gecast, vooral Maddy (Amandla Stenberg) en Olly (Nick Robinson).

Ik kon niet anders dan de hele tijd tijdens het kijken de film te vergelijken met het boek (ik kon er echt niets aan doen!). Natuurlijk hebben ze ook wel dingen veranderd – dat is normaal. Waar we ons allebei het meest aan ergerden, was de introductie van Rosa (de dochter van Maddy’s vaste verpleegster). Rosa heeft immers totaal geen meerwaarde in de film, net zoals ze in het boek ook maar even ter sprake komt. Ook het feit dat Maddy opeens kan zwemmen terwijl er wordt gezegd dat ze dat niet kan, was raar en storend.

De chemie tussen Maddy en Olly is mooi, maar sommige scènes komen niet goed tot zijn recht. De film ontbreekt toch aan details en over sommige stukken werd heel snel gegaan, die toch essentieel waren (bijvoorbeeld de relatie tussen Olly en zijn vader).

Ik had niet echt genoten van de film omdat ik echt de verschillen zag met het boek, maar zelfs als ik het boek niet op voorhand had gelezen zou de film me niet geraakt hebben. Misschien ligt het ook aan het feit dat ik ondertussen 22 ben, niet into instalove en ik toch een zekere diepgang wil bij films. Ik moet wel bekennen dat ik Amandla Stenbergs prestatie heel goed vond en dat er hopelijk meer films uitkomen met haar die mij meer zullen bekoren. Sigrid geeft de film 3 sterren en ik 2,5 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.